Читај ми!

"Дијалог за будућност" – може ли се до друштва без насиља и дискриминације жена

Питање родне равноправности није само питање жена, већ и људских права и развоја читавог друштва. Зато жене не смеју да одустају и да буду обесхрабрене малим корацима који се праве на том пољу, порука је учесница "Дијалога за будућност".

Малим корацима до коначног циља – друштва без насиља, омаловажавања и дискриминације у којем ће жене саме одлучивати о својој будућности, а томе се учи од малих ногу.

"Алармантни су подаци да је чак две трећине девојака претрпело неки облик родно заснованог насиља. Подаци су из истраживања ставова младих о родно заснованом насиљу из ове 2021.", навела је Мирјана Јовановић.

Стална представница УНДП-а Франсис Пикап је навела да има две ћерке тинејџерке и да брине. 

"Мислим да свет у којем оне одрастају није ништа бољи или безбеднији од света у којем сам ја живела као тинејџерка. Толико тога треба да урадимо да се настави ова борба да би ситуација била боља и да се оствари родна равноправност", навела је Франсис Пикап.

За ту борбу су потребне оснажене жене и више простора да се њихов глас боље чује. Зато и питање – зашто је тешко објаснити да жене нису територија коју треба освајати и газити?

"Стратегија коју жене у региону имају, а то је да се повезују и да малим корацима мењају своју стварност. Једина могућа стратегија да дођемо до фазе друштва где се равноправно разговара, одлучује, критикује, коментарише", рекла је Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт поручила је да су младе жене снага. 

"Младе жене могу, и не само младе, али данас се посебно обраћам њима, могу да буду и носиоци еманципације и истинске борбе за другачије друштво", навела је Соња Лихт.

Визија друштва у коме се обавезно губи уколико неко други добија више права, више могућности, више снаге, визија је слабих људи, поручују учесници скупа.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво