Нови власник би поклонио Шпилерову кућу Новом Саду - шта тражи заузврат

Најстарија кућа у Новом Саду, тзв. Шпилерова кућа, иако под заштитом државе, деценијама пропада. Крајем прошле године добила је новог власника који демантује оптужбе да ће је срушити и наводи да би је поклонио граду. Међутим, уз поклон иде и услов.

Према легенди, ову кућу саградили су Језуити 1693. године. Новосађани су је назвали Шпилеровом, по породици у чијем је поседу била у првој половини 20. века.

Кући данас фали део крова, прозори, а потпору бочном зиду праве стубови, како се кућа не би срушила. Такво стање последица је немара државе и бивших власника, који су, како из Завода за заштиту споменика, кажу, долазили с предлогом да кућу сруше, не би ли на плацу зидали друге објекте.

"Нови власник је дошао да разговара још прошле године да је сад власник не само шпилерове куће, већ и читавог тог комплекса и да он има намеру ту да зида, ми смо му објаснили да је то споменик културе", истиче Синиша Јокић, директор Завода за заштиту споменика културе Новог Сада

Иако се суочава с оптужбама како ће кућу срушити, не би ли на том месту саградио вишеспратницу, нови власник то демантује.

Слободан Бојчић, правни заступник власника Шпилерове куће каже да никада намера власника тог објекта није било рушење и било каква градња на том месту.

"Предметна оштећења која можемо видети на овом објекту су настала услед вишедеценијског занемаривања, неадекватног одржавања, као и вандализма у истом, али највећи део оштећења који можемо видети на крову ове куће јесте узрок пожара који се десио пре неколико година", објашњава Бојчић.

Кућу, како тврди, власник жели да поклони граду. "Што смо и писмено предочили нашем захтеву граду Новом Саду да се изјасни на који начин желе да прихвате наш поклон", наводи правни заступник власника.

Међутим, уз поклон иде један услов.

"Та фирма нуди граду Новом Саду да ту кућу поклони, а заузврат тражи да му град одобри одређени број спратова пошто је он инвеститор. Он има право да зида ван тог обухвата заштићене зоне на свом приватном плацу, е ту ћемо се договорити шта он тражи заузврат", поручује Синиша Јокић.

Без обзира на исход договора, Завод планира да ове године крене с обновом Шпилерове куће. Средства за реконструкцију тог и 13 других споменика у Петроварадину, обезбедило је Министарство културе.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво