Читај ми!

Стојчић: Почетак изградње метроа, Новог савског моста и Линијског парка до краја године

Главни градски урбаниста Марко Стојчић изјавио је да се у Београду завршава низ значајних инфраструктурних пројеката и најавио до краја године почетак изградње метроа, Новог савског моста и Линијског парка.

Стојчић је подсетио да се завршавају радови у Скадарској улици, такође и радови на Булевару патријарха Павла у Раковици, као део унутрашње магистралне тангенте, али и радови на спољној обилазници, преноси Беоинфо.

"Изводи се велики број радова, али се тек следеће године очекује експанзија на значајним инфраструктурним пројектима. Период пандемије коронавируса је искоришћен да се припреме пројекти за иградњу метроа, највеће градитељске интервенције у задњих неколико деценија, као и Линијског парка који ће у значајној мери променити карактер једног великог дела града", рекао је Стојчић.

Према његовим речима дубоко се ушло у припреме за изградњу моста преко Аде Хује и новог савског моста, који треба тунелом од Економског факултета до Булевара деспота Стефана да споји савску и дунавску обалу.

Наставља се, како је нагласио и са реализацијом пројекта "Београд на води".
 
"Тај пројекат за собом повлачи и многе друге пројекте, али је и сугуран знак за инвеститоре да су Београд и Србија више него поуздани за инвестирање. Од доласка ове градске власти број инвестција у Београду је повећан за пет пута", указао је Стојчић.
 
Посебно је важна, према његовим речима и изградња социјалних и јефтинијих станова попут комплекса у насељу Овча, али и на Макишком пољу. Такође и недостајућа инфраструктура и решавање нелегалних насеља и објеката.

Најавио је и урбанизацију "Митићеве рупе" на Славији која мора, како је истакао, да прође јавни архитекстонски конкурс, уз задржавање парка на једној половини парцеле.

Истакао је, такође, да простор преко пута "Београда на води" у Блоку 18 вапи за урбанизацојом, која ће почети када се реше правно-имовински спорови.

Ове године ће се, према његовим речима, кренути и у изградњу јавне гараже у Влајковићевој и Фрушкогорској улици.
 
"Очекује и почетак изградње Националног стадина као и свих пратећих садржаја, али и једног броја факултета и кампуса за студенте и професоре, као и наставак изградње школа и вртића", навео је Стојчић и најавио наставак обнове фасада и зграда од значаја у престоници.

Најавио је да ће се Историјски музеј Србије ускоро уселити стару зграду железничке станице на реконснтруисаном Савском тргу, као и завршетак дела трга иза те зграде са будућом метро станицом.

Такође је најавио и постављање споменика деспоту Стефану Лазаревићу на пјацети код Гундулићевог венца и откривање споменика Диани Будисављевић у Савском парку поред Бетон хале. 

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара