Читај ми!

"Одговор 2021" – здружена тактичко-показна вежба са бојевим гађањем Војске и МУП-а

Војска Србије и Министарство унутрашњих послова на полигонима Орешац и Пасуљанске ливаде извели су здружену тактичко-показну вежбу са бојевим гађањем. У вежби која је названа "Одговор 2021" учествовало је око 1.500 војника и полицајаца. Завршници здружене вежбе присуствовали су председник Александар Вучић и други највиши државни и војни званичници.

У вежби учествују припадници Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде, Жандармерије, Специјалне антитерористичке јединице и Хеликоптерске јединице МУП-а.

На аеродрому Лађевци јутрос је извршено завршно припремање и полетање хеликоптера Ми-35 и противоклопних хеликоптера типа "гама" који ће учествовати на вежби, а пред почетак вежбе полетеће и јуришни авиони "орао", саопштило је Министарство одбране.

Задатак хеликоптера Ми-35 на вежби је да након сламања нападне моћи и заустављања непријатеља пруже ватрену подршку у циљу припреме за извршење противнапада. Хеликоптери Ми-35 дејствоваће невођеним ракетним зрнима и топовима 23 милиметра.

На полигону Пасуљанске ливаде приказује се њихова основна намена – извођење борбених дејстава по циљевима на земљи, у оквиру ваздухопловне ватрене подршке снагама копнене војске, односно противоклопна борба и уништење непријатељеве живе силе.

Хеликопери Ми-35 због врхунских перформанси, у својој класи важе за једне од најбољих јуришних хеликоптера на свету, намењених за извршавање борбених задатака у свим временским и метео условима. Због велике ватрене моћи и снажног оклопа, на западу их зову "летећи тенкови", а у Русији "крокодили".

Ратно ваздухопловство и ПВО Војске Србије, набавком хеликоптера Ми-35, заједно са хеликоптерима Ми-17 и Х-145, значајно је унапредило своје оперативне способности, што је и велики искорак у техничком и технолошком смислу, додаје се у саопштењу Министарства одбране.

На данашњој вежби дејствују и противоклопни хеликоптери типа "маљутка" за неутралисање непријатељских оклопних возила.

Са аеродрома Лађевци полетеће и јуришни авиони "орао", који ће на Пасуљанским ливадама дејствовати ракетама ваздух–земља по непријатељу, ради наношења што већих губитака и успорења темпа њиховог напада.

"Орао" је и намењен за такву употребу, да дејством по непријатељу пружи непосредну подршку копненој војсци.

Ради обезбеђења превласти у ваздушном простору на полигону Пасуљанске ливаде биће ангажована и два ловачка авиона миг 29 који ће у симулираној борби овладати ваздушним простором и створити услове за ваздухопловну ватрену подршку. Мигови ће полетети са аеродрома "Пуковник пилот Миленко Павловић" са Батајнице.

Србија је после више од 25 година набавила девет "Ербасових" савремених вишенаменских хеликоптера Х-145М, најсавременијих у својој класи, од чега пет за Војску Србије, који су у наоружање уведени прошле године. Тиме је настављено опремање Војске Србије најсавременијим наоружањем и војном опремом која значајно доприноси јачању њених одбрамбених капацитета и оперативних способности.

Оно што ће хеликоптери Х-145М извести данас на полигону Пауљанске ливаде јесте њихова главна намена – транспорт људи и средстава, али се могу користити и за обављање трагања и спасавања, медицинско превожење, извиђање и осматрање бојишта, као и за ватрену подршку.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво