Читај ми!

Снајпериста Војске Србије за РТС: Шта је битно за успех мисије

Није свако рођен за снајперисту – психичка спремност је важнија од физичке. Како се снајперисти Војске Србије камуфлирају и на који начин брину о себи и другима?

Некада снајперисти морају да осмисле камуфлажу за само неколико минута. Уз сналажљивост, добар снајпериста мора брзо да нађе положај, да има челичне живце и буде спреман да се снађе у природи.

"Ово што на мени видите је тзв. џили одело. Сваки снајпериста га израђује сам и оно није потпуна маска једног снајперисте. У принципу, оно покрива 30 одсто те камуфлаже. Остатак снајпериста дорађује тако што користи природну вегетацију у зависности од терена на којем се налази", каже снајпериста Војске Србије за РТС.

Успешан снајпериста, кажу војници, некад може да буде ефикаснији од целе јединице.

Осим што морају да буду невидљиви, за снајперисте је специфично и то што су сами себи прва подршка и прва заштита. Положај заузима или један снајпериста или снајперисти у пару, а када долазе на тај положај или га напуштају – морају да брину сами о себи.

Прецизан погодак је и најједноставнији део задатка.

"Психичка спрема је важнија од физичке управо због тог неког стрпљења и због тежине тог чекања зато што задаци некада могу да трају по више сати, па некад и по више дана. Сама обука траје три месеца и заснива се у неколико фаза. У тој некој почетној фази бирају се снајперисти – да ли је добар стрелац, да ли има стрпљење, какав је у маскирању, да ли има ту неку моћ запажања бољу од других", истиче снајпериста.

Незванични рекордер у овој дисциплини, за коју нису сви војници рођени, јесте један енглески војник. Он је 2009. године погодио непријатеља са више од два километра.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво