Читај ми!

РТС добио место у управљачком телу Европске радиодифузне уније

Србија и РТС први пут имају члана у управљачком телу Европске радиодифузне уније. Директорка технике Радио Београда Зорана Бојичић изабрана је за члана Радијског комитета, главног тела за доношење политика у аудио-сектору.

Управљачко тело Европске радиодифузне уније одлучује, између осталог, о стратешким приоритетима за радио сектор, дели и дистрибуира радијске садржаје, подржава чланове и иновације.

Зорана Бојичић истиче да је чланство у Радијском комитету ЕБУ прилика да Јавни медијски сервис Србије буде више заступљен у Еврорадију.

„Ово је прилика да се чује наш глас, наши ставови, да поделимо оно што смо до сада урадили. Ово је прилика и да више учимо од оних који су више постигли а, с друге стране, ми можемо да обучавамо колеге који су тек на путу дигитализације и савременог начина пословања“, наглашава Бојичићева.

У конкуренцији за избор чланова било је 13 кандидата, а Зорана Бојичић верује да је за подршку колега било значајно и то што долази из сектора технике.

„Kонкуренција јесте била оштра и онда је тиме успех већи. Оно што је мене кандидовало и због чега је гласао велики број јавних сервиса Еврорадија је што сам један од ретких чланова који је на позицији техничког директора. Промене у технологији се одвијају веома брзо и долазимо у ситуацију да се отварају нове платфиорме и нове могућности за програме, па, често, техника води у тим процесима. С друге стране, ја верујем да је подршка јавних медијских сервиса из региоина источне и централне Европе, била најзначајнија, и то је оно што је одлично.“

Мандат у Радијском комитету је две године, након чега је могуће обновити кандидатуру.

„После 50 година чланства РТС-а у Европској радиодифузној унији, имамо нашег представника у управљачком комитету, што је велика сртвар. Ја ћу радити на томе да наш јавни сервис буде видљивији у ЕБУ, а колико је то важно видели смо када је спречен улазак тзв. Kосова у пуноправно чланство ове организације. Залагаћу се и да друге колеге буду активније у Еврорадију и самим тим да буду кандидати за друга тела ЕБУ“, додаје директорка Технике Радио Београда.

Радио Београд наставља са модернизацијом, а у плану су и нови пројекти.

„Дигитализација тонског архива је важан сегмент рада технике. Тематски канали су прилика да наш дигитални архив отворимо грађанима да могу да слушају најразличитије образовне, забавне, документарне садржаје и да тако будемо алтернатива интернету. Припремамо још четири тематска канала који ће бити базирани на архиви Радио Београда. Такође, радимо и на покривености ДАБ сигналом. Њиме ће бити покривени сви ауто-путеви и коридори, па ће и наши грађани моћи да уживају у дигиталном звуку, као и страни држављани који су у транзиту. То је један велика корист дигитализације“, наглашава Зорана Бојичић.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво