Читај ми!

Новинар Дашко Милиновић нападнут у Новом Саду, тражи се хитно расветљавање случаја

Неколико мушкараца јутрос је физички напало радијског водитеља и новинара Дашка Милиновића. Премијерка, Министарство културе и информисања, градоначелник Новог Сада, новинарска удружења и политичке партије осудили су напад и позвали на истрагу. У 15 часова хитан састанак Радне групе за безбедност и заштиту новинара, сазнаје УНС.

Радио-водитељ Дашко Милиновић нападнут је јутрос у Новом Саду, око 6.45 у Улици војводе Книћанина, приликом одласка на посао.

Милиновић је током емисије "Аларм са Дашком и Млађом" рекао да је попрскан сузавцем у очи, док су га двојица младића напала шипком.

Рекао је и да је јуче приметио како га иста двојица чекају, додајући да би могао да их препозна.

Незванично сазнајемо да су о том догађају из Клиничког центра обавестили полицију, а у Тужилаштву напад квалификовали као кривично дело с лаким телесним повредама.

Брнабић: Напад на новинаре недопустив у цивилизованом друштву

Премијерка Ана Брнабић поручила је, поводом напада на Милиновића, да су напади на представнике медија црвена линија која не сме да се прелази у цивилизованим друштвима.

"Мало је да кажем да осуђујем напад", рекла је Брнабићева новинарима у Парламенту коментаришући тај случај.

Навела је да су све надлежне институције, МУП и тужилаштво, реаговале одмах.

"Надам се да ће се ово брзо и ефикасно решити, да ће починиоци бити приведени правди, а да ће судство учинити своје на ефикасан начин и да ће осудити починиоце", рекла је Брнабићева.

Премијерка је нагласила да су напади на новинаре страшни, недопустиви и у нескладу са цивилизованим друштвима.

"Волела бих да видим најтеже могуће казне, али то је до судства", додала је Брнабићева.

Осуда Министарства културе и градоначелника Новог Сада 

Mинистарство културе осудило је напад и позвало надлежне органе да, у складу са својим овлашћењима, овај случај као и све друге нападе на новинаре третирају као приоритетне.

Министарство још једном истиче да се свим новинарима и медијским радницима мора омогућити да несметано раде и обављају свој посао, а да том приликом њихова лична безбедност и професионални интегритет ниједног тренутка не смеју бити доведени у питање.

Напад је осудио и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који је на Твитеру написао да очекује да се чим пре покрене истрага поводом насиља које је јутрос претрпео Дашко Милиновић.

"Насилници морају бити одмах пронађени и кажњени. Недопустив је и срамотан овај напад на новинара, то не сме да се дешава ни у Новом Саду ни у Србији", истакао је Вучевић.

УНС и НУНС: Надамо се да ће починиоци бити кажњени

Независно удружење новинара Србије у саопштењу најоштрије осуђује напад на Милиновића.

"Овом приликом изражавамо и зебњу за безбедност новинара Милиновића, будући да се овде евидентно ради о једној организованој акцији. Такође, овај рукопис напада подсећа и на раније бруталне подухвате из мрачне прошлости према припадницима новинарске професије", истиче се у саопштењу НУНС-а.

НУНС је, како додају, само у овој години у својој Бази напада и притисака забележио 35 случајева, укључујући и овај, док је у претходној било 189 случајева, односно 32 случаја физичког напада.

"Овај случај ћемо регистровати у Бази напада и притисака на новинаре као и у нашој регионалној бази SaveJournalists.net, и обавестити надлежне органе, институције и међународне организације. Такође, поздрављамо брзу реакцију надлежних органа и надамо се да ће брзо и ефикасно истражити цео случај и казнити починиоце", истиче НУНС.

Удружење новинара Србије (УНС) тражи од свих надлежних органа да предузму све мере како би новинари и медијски радници могли несметано да раде свој посао.

Како УНС сазнаје, у 15 часова биће одржан хитан састанак Радне групе за безбедност и заштиту новинара. 

Напад на Милиновића осуђују и политичке странке и покрети

Градски одбор Странке слободе и правде најоштрије осуђује напад на Дашка Милиновића, истичући да је Милиновић "као познати активиста и антифашиста, и раније био мета напада, како уличних батинаша, тако и оркестрираних кампања на друштвеним мрежама".

Градски одбор Демократске странке у Новом Саду захтева од надлежних државних органа да у најкраћем року идентификују и приведу правди виновнике инспираторе напада.

И Покрет "1 од 5 милиона" захтева од надлежних органа да се извршиоци и налогодавци "мучког напада на Милиновића идентификују и процесуирају без одлагања", додајући да, у супротном, "саучествују у насиљу уместо да га спречавају".

Председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић осуђује напад истичући да је то "директна последица неделовања државних органа, који нападе на новинаре не решавају или одуговлаче истраге".