Читај ми!

Како "поправити" закон који није решио кључне проблеме жена на породиљском

Три године од доношења Закона о финансијској подршци породицама са децом и исто толико дуге полемике о потреби да се измени. Из ресорног Министарства стигао је предлог како би могао да се "поправи", али предложене измене, поручују из четири удружења, нису довољне и не решавају кључне проблеме.

У иницијативи упућеној министарству, Центар за маме, "Бебац", Србија у покрету и "Родитељ", између осталог захтевају праведнији обрачун плата за породиље у складу са бројем месеци у којима су радиле, тако да ниједна мама нема мању накнаду од минималца.

Свака запослена жена има право на посебну заштиту током трудноће и након порођаја – то прописује Закон о раду. Ипак, каква ће та заштита и бити одређује Закон о финансијској подршци породици са децом.

За две и по године примене показало се да маме које нису ангажоване по уговору о раду и предузетнице имају другачији третман у односу на жене у радном односу. Како то у пракси изгледа осетила је тридесеттрогодишња Ана Марија која већ шест година води Центар за студије у иностранству, а пре девет месеци постала је и мама. 

"Ја никада нисам узела ни породиљско, ни трудничко боловање нити одсуство ради неге детета зато што ми је то било сувише компликовано и није ми се исплатило. Држава је прописала да ко има своју предузетничку радњу, која је паушално опорезована, мора да би добио 200 евра од државе, да запосли пословођу, значи да неког плати да му води радњу или да одлучи да ту радњу стави у мировање и да им посао не ради. То је једна контрадикторна одлука, јер ви сте у послу и не можете ви сада све да зауставите зато што сте добили дете и држава тиме заиста дискриминише мајке предузетнице", објашњава Ана Марија Коперт.

Дискриминисане су, кажу удужења, и маме које имају висока примања – за њих је држава проценила да су им током трајања породиљског довољне три просечне плате. Нижу плату од оне коју су имале пре одласка, имају и све маме које су радиле мање од 18 месеци.

"Ми тражимо измене које обухватају да све маме буду једнако третиране и да се њихова накнада зарада обрачунава за 12 месеци, колико ће ту накнаду и примати. У овом тренутку је то 18 месеци, многе маме бивају оштећене, јер у неком периоду можда нису радиле или су имале мању плату. Ми тражимо од државе да сада озбиљно узме у разматрање овај закон и да заиста реши проблеме", наглашава Ана Бабовић из удружења "Србија у покрету".

Конкретне предлоге за решење проблема четири удружења послала су на адресу ресорног министарства, где кажу да ће бити размотрени.

Подсећају да измене које је министарство саставило предвиђају да, између осталог, маме деце са инвалидитетом могу да користе и посебну негу детета и додатак за помоћ и негу другог лица, што раније није био случај.

Промене ће важити и за жене пољопривредне осигуранике, па ће обрачунски период за остваривање права на остале накнаде бити смањен са 24 на 18 месеци. 

"Закон о финансијској подршци породици са децом допринео је даљем унапређењу подршци породицама кроз увођење нових права и повећање износа родитељског додатка. Закон се може додатно унапређивати као што се предлаже и кроз Нацрт који је тренутно у процедури, али су и сва даља унапређења лимитирана расположивим буџетским средствима," наводи се у саопштењу Министарства за демографију и породицу.

Закон о финансијској подршци породици са децом је у децембру 2017. усвојен по хитном поступку са још 36 закона. Примена је почела средином наредне године.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво