Рујевац је најбогатије село – деце има у свакој кући, фали им само осам километара пута

Планинско село Рујевац у општини Љубовија, тврде, најбогатије је место у Азбуковици, јер четвртину становништва чине деца. Момци и девојке углавном се ту удају и жене, а из села се привремено одлази само због школовања.

Породица Ђуричић једна је најбројнијих и највреднијих у Рујевцу. Браћа Миленко и Мирко као и њихов отац, запослени су у оближњем руднику, а викендом раде на свом имању.

"Брат и ја имамо десет хектара земље, али су наше највеће богатство деца. Ја имам четири сина, а брат има двоје и треће на путу", навео је Миленко Ђуричић из Рујевца.

Мирко Ђуричић каже да је Рујевац најбројније село када је реч о деци. 

У сеоском манастиру годишње се склопи седам бракова. Девојке из Рујевца не желе да оду, а и момци им, у шали, кажу, не дозвољавају. Били у сродству или не, сви су, тврде, велика породица.

"Родила сам се овде у Рујевцу, имам двоје деце, никада нисам ни планирала да одем одавде, имамо све", наглашава Љиљана Ранковић из Рујевца.

Слађана Ђуричић каже да се сви друже: "Недељом је игралиште пуно, сви иду заједно ту у школу."

У Рујевцу деце има у свакој кући, мештанима недостаје само асфалт 

И док планинска села широм Србије изумиру, у Рујевцу деце има у свакој кући, због чега су обновили и школу, а имају и продавницу и амбуланту. Недостаје им, кажу, још само асфалт на осам километара сеоског пута.

"Ми се разликујемо од других школа зато што имамо две учитељице, петнаесторо деце, имамо још малих беба коју су тек рођене тако да ће ова школа да напредује", рекао је Радован Петровић из Рујевца.

Мештани указују и на недостатке. 

"Рујевац је најбоље место за живот зато што су овде дивни људи, зато што се баве пољопривредом и живе од тог производа, кад би пут био бољи да превезу тај производ до откупног места, све би било још боље", истакао је Дарко Ђуричић из Рујевца.

Док им се пут не поправи, Рујевчани су принуђени да своју малину продају по нижој цени. Пре неколико година, реконструисан је магистрални пут који их повезује са Љубовијом, и зато не губе наду да ће машине стићи и у њихово село.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара