Дечак дијабетичар се срушио испред продавнице, живот му висио о концу

Четрнаестогодишњи дечак који болује од дијабетеса умало је умро испред продавнице у Бачкој Паланци. Његова мајка тврди да су продавци одбили да му пруже помоћ када му је позлило. Компанија испред чије се продавнице то догодило саопштава да ће случај истражити комисија.

Михајло Милованов је према речима своје мајке, након ручка кренуо са другом у шетњу. Након што му је позлило, појео је две чоколадице које је понео и измерио је шећер који је показао ниске вредности. Затим се упутио у продавницу "Подунавље", како би замолио за бананицу која му је неопходна да би регулисао ниво шећера.

"Ушао је, био је истеран, јер они тобоже не знају шта је дијабетес, и шта би било када би њима неко свакога дана тако улазио", каже дечакова мајка Марија Милованов.

Наводи да су дечака, након што је осетио да му је веома лоше, издале ноге и да је пао испред продавнице.

"Другар који је био са њим се много уплашио. Михајло му је последњим атомима своје снаге дао телефон да назове тетку, јер је знао да сам на послу и није хтео да ме узнемирава."

А затим је поново покушао да му набави слаткиш, јер нису имали 17 динара колико кошта чоколадна бананица.

"У том моменту дечак улази уплашен у радњу да покуша да украде чоколадицу. Ухватио га је продавац, ударио и избацио напоље", тврди Марија Милованов.

Михајлов друг телефоном је позвао у помоћ његову тетку.

"Ми смо стигли и затекли Михајла како лежи доле на хладном бетону, а тај дан је био јако хладан. Ја сам улетела унутра, отишла до фрижидера узела 'пепси', бацала на пулт и рекла 'откуцајте ми ово, сестра ће платити', и изашла да детету укажем прву помоћ, ми смо се још задржали испред радње, наводи Михајлова тетка Анђелија Лазић.

Подунавље: Нетачне тврдње, саставићемо комисију

Компанија "Подунавље" саопштила је да је нетачна тврдња да је продавац ошамарио дечака, као и да су формирали комисију која ће испитати случај у сарадњи са дечаком и родитељима.

У Бачкој Паланци појавили су се графити, али протест изражавају многе комшије које данима продавцима доносе 20 динара. Реаговало је и Удружење "Дијабетес револуција", који упозорава да је живот дечака био у опасности.

"Највећи проблем који имају дијабетичари у Србији је недостатак трака за мерење нивоа шећера у крви, као и сензора за континуирано мерење шећера за децу", напомиње, председник Удружења "Дијабетес револуција" Душан Рајић.

Како истиче, да је дечак имао сензор ово се не би десило. Сензор би на време алармирао да је шећер у крви низак и дете би на време узело сок и чоколадицу, додаје Рајић.

У Србији сваки десети становник болује од дијабетеса, али у Удружењу кажу да је Михајлов случај јединствен у њиховој пракси, јер је ово први пут да је неко одбио да пружи помоћ дијабетичару, кога су секунде делиле од коме, а затим и од сигурне смрти. 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво