Почињу геолошка истраживања литијума и бора у пожешком крају, грађани забринути

Општина Пожега објавила је на сајту информацију о почетку геолошких истраживања која ће, по одобрењу Министарства рударства и енергетике, започети привредно друштво "Јадар литијум" из Београда.

Истраживања налазишта литијума, бора и пратеће асоцијације елемената биће извршено на ширем подручју Добриње, на десет тачака означених бројем 2.428.

Информација је изазвала узнемирење житеља Доње, Средње и Горње Добриње, Јежевице, Мађера, Папратишта, села која ће бити обухваћена истраживањем.

На скупу, који је јуче одржан у дому у Средњој Добрињи, одлучено је да се спречи почетак геолошких истраживања, јер житељи тих села до сада нису уопште информисани да ће се у њиховим селима вршити било каква геолошка истраживања.

Представници Иницијативе за Пожегу, Двери, ДС и ССП данас су поднели захтев Одељењу за урбанизам, грађевинарство, комуналне послове и заштиту животне средине општине Пожега за детаљнијим информацијама о геолошким истраживањима. Затражили су да се стави ван снаге одлука, док се не утврди да ли постоји штетан утицај по здравље становништва општине.

Заменик председника Општине Иван Новаковић навео је да се све ради у складу са законом, локална самоуправа нема ингеренције, већ је надлежно министарство дало сагласност.

"У питању су истражне активности, којима тек треба да се утврди да ли има литијума и бора. Тако да нема опасности по живот становништва и геолошка истраживања не треба користити у политичке сврхе", каже Новаковић.

Министарство рударства и енергетике напомиње да се 95 одсто одобрених геолошких истраживања оконча без овере резерви и отварања рудника.

"Ризик по здравља становништва не постоји, јер се ради у складу са законом. Поред тога, инспекцијске службе ће вршити контролу и у случају било каквог одступања од пројекта током истраживања, могу одузети истражно право", саопштило је Министарство.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво