Рамазан, свети месец мира, праштања и поста за исламске вернике

За муслиманске вернике вечерас наступа месец рамазан у 1442. исламској (хиџретској) години, а сутра је први дан поста који ће трајати 30 дана и у коме се верници од зоре до заласка сунца уздржавају од јела, пића, телесних задовољстава, као и од грешних мисли и дела.

Рамазан се сматра најважнијим и најсветијим месецом за муслиманске вернике, у коме је, верује се, почело објављивање свете књиге Курана, а ово је друга година заредом да се обележава у условима епидемије.

Реис-ул-улема Исламске заједнице Србије Сеад Насуфовић поручује да су се верници већ прилагодили условима пандемије, те да су обезбеђени сви услови да се у џамијама и молитвеним просторима испоштују епидемиолошке мере.

"Имами и верски службеници немају неких израженијих проблема по питању организације верског живота", рекао је Насуфовић новинарима и истакао да верници за време поста могу примити вакцину против ковида 19, јер не садржи хранљиве састојке.

Каже и да ће овај рамазан бити лакши него претходни не само због, како додаје, стечених навика већ и због тога што су мере попустиле, али и што је велики број људи стекао имунитет на вирус.

Насуфовић поручује и да Исламска заједница има добру сарадњу са локалним заводима за јавно здравље, као и да је сада усмерена на подизање свести верника да у што већем броју приме вакцину против ковида.

"У томе бележимо благи успех. Нарочито верујемо да ћемо у томе успети наредних дана", рекао је он.

Насуфовић је истакао важност вере, јер она, како каже, човека учини светлом звездом на земљи, попут оне која краси небо.

"Муслиман животно време мери рамазаном. Тако су наши претходници планирали и у времену се оријентисали, па је све било или ће бити пре или после рамазана. Надамо се бољм данима и временима и Богу се молимо за спас и лек сваког човека", поручио је Насуфовић у рамазанској посланици.

Он је свим припадницима ислама у домовини и дијаспори пожелео срећне, здраве и берићетне мубарек дане рамазана.

Дудић: Иза нас тешка година затворених џамија

Поводом наступајућег месеца рамазана, председник Мешихата Исламске заједнице у Србији муфтија Мевлуд Дудић упутио је честитку верницима.

Муфтија Дудић подсетио је да иза нас остаје тешка година, уписана као година затворених џамија, отказивања хаџа и година пандемије коронавируса, који је однео стотине живота, више од 5.500 грађана државе у којој живе и близу три милиона у свету.

Муфтија примећује да је вирус натерао људе да другачије гледају на живот и да "више цене Алахове благодати здравља, вере, слободе кретања, породице, намаза у џемату, заједнице…"

"Страх од болести и заразе натерао нас је да све наше свакодневне обавезе, наше навике и обичаје оставимо по страни, да их се одрекнемо или прилагодимо актуелној ситуацији", наводи се у саопштењу.

Наводећи да у месец рамазан улазе са страхом и неизвесношћу шта ће донети сутра, јер ковид и даље узима свој данак, муфтија је позвао све вернике да буду опрезни, одговорно се понашају и поштују све одлуке и препоруке надлежних државних и органа Исламске заједнице, које имају за циљ да сачувају живот и здравље свих грађана Србије.

Рамазански пост је обавезан за све пунолетне и здраве муслимане, а завршава се рамазанским Бајрамом 13. маја.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво