Удружене Ариљке афирмишу женско предузетништво и особености села

С циљем економског оснаживања жена на селу у Ариљу је пре годину дана основано Удружење жена "Ариљке". Удружење окупља око 200 чланица организованих у три огранка.

Њихово удружење окупља жене различитих интересовања, образовања и хобија, али све оне настоје да афирмишу женско предузетништво, особености села и свој вишедеценијски рад.

"Видела сам да може да се направи нека прича, јер имам и ја неку визију да нешто почнемо да радимо, поготово што радим ту органску малину. Младо је удружење, надам се да ћемо да успемо, па ћемо видети", каже Милеса Митровић из Церове.

И мада имају исти циљ, организоване су кроз три огранка удружења које промовише њихов рад и стваралаштво.

"Дошла сам на идеју да се удружим са женама, јер ми увек треба нека помоћ, да ми помогну, и ја њима и оне мени", истиче Милка Савић, Миросаљци.

Катарина Гачевић, председница Удружења жена "Ариљке", наводи да је идеја да удруживањем дођу до јаснијег и конкретнијег достизања циља, односно онога чиме могу да се баве, где ће бити препознатљиве на тржишту, моћи да пласирају робу, као и да имају неки допунски доходак који ће бити за породицу и децу.

У настојању да се прилагоде новонасталој ситуацији, помажу школама, цркви и житељима педесетак километара удаљених села у којима је све другачије.

"Коме треба помоћ у смислу да измерим притисак, одвојим лекове, ако треба укажем прву помоћ ако се неко повреди организујем превоз, пошто су нама и путеви лоши, јако је тешко", истиче Милка Луковић, Крушчица.

"Важно је да се дружимо, да се видимо са народом, јер овде на селу нема ништа, какав излаз, ништа", додаје Вида Максимовић, Бреково.

Уз амбициозне планове на економском, културном, друштвеном и социјалном развоју села, "Ариљке" имају и дугорочан циљ – оснивање женске задруге.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво