Историја и обичаји Рома у наставном програму начин да се разбију предрасуде и победи дискриминација

Образовање Рома је најбољи механизам за разбијање предрасуда о тој најбројнијој мањинској заједници. На скупу под називом "Превазилажење антициганизма у Европи" поручено је да историја Рома, њихова култура и обичаји морају бити укључени у наставни програм школа у Србији.

Антициганизам је специфичан облик расизма, идеологија заснована на расној надмоћи. То је историјска дискриминација која подразумева стигму, говор мржње и насиље. Све то захтева заједничку борбу свих европских држава.

"Обележавање пола века од Првог конгреса Рома и прослава 8. априла Међународног дана Рома прилика су да институције потврде посвећеност промоцији једнакости и недискриминацији ромских заједница, као и да наставе напоре у борби против антициганизма", рекао је Тобијас Флесенкемпер, шеф Kанцеларије Савета Европе.

Немачки амбасадор у Србији Томас Шиб забринут је због тога што је дискриминација Рома и даље проблем у Европи.

"Немачка је веома посвећена борби против ове појаве у свим облицима. Борба против мржње и говора дискриминације је један од приоритета нашег председавања Савету Европе. То је борба која захтева упорност и будност", наглашава Шиб.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици каже да је питање социјалне инклузије Рома од посебног значаја за процес приступања Србије ЕУ, а тиче се људских права, запослења и социјалне заштите.

Ресорно министарство је на услузи Националном савету Рома у Србији. Отворено је за све њихове предлоге, опаске и критике јер нико од њих самих не зна шта им је најпотребније.

"Ми знамо да је лакше разбити атом него предрасуде у људском уму и нећемо да их разбијамо, али хоћемо да законе које доносимо буду примењени и да забранимо понашање засновано на предрасудама", поручује Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Ствари се померају набоље, али је неопходно да то буде брже. Надамо се да неће бити потребно да прође још пола века, закључено је на скупу.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи