Прича о манастиру Драганац – духовни светионик православних Срба

Христу и Богородици посвећено је 12 празника, ту спадају и Благовести. Обележавају се 7. априла у време васкршњег поста. Дан када је арханђел Гаврило Деви Марији дојавио радосну вест да ће родити сина. Овај празник обележавају и Срби у Драганцу, у задужбини Хребељановића.

Звона са задужбине кнеза Лазара посвећене благовеснику Гаврилу проламају се новобрдским крајем у косовском поморављу. Светиња се помиње 1381. године у владаревој повељи о властелинствима Манастира Раванице.

"Манастир Драганац је најзначајнији и заправо једина жива монашка обитељ у Косовском поморављу, у источном делу Косова и Метохије где живи 30 хиљада наших верника и то је углавном народ који нису повратници, него они који су све ово време после конфликта остали да живе на својим огњиштима", објашњава игуман Манастира Драганац архимандрит Иларион.

У Манастиру Драганцу радила је и једна од првих школа у Србији. Тај духовни светионик православних Срба, стожер је њиховог опстанка на тим просторима.

"Сви који су решили да остану овде на Косову и Метохији су чврсти у својим намерама да буду овде и да живе где јесу. Ми вучемо вишевековне корене овде на Косову и Метохији. Ту су наши преци, наша будућност, наша садашњост. Сергеј је трећи по реду у породици која за мање од месец дана очекује принову", каже директор Гимназије у Косовској Каменици Иван Арсић из Ранилуга.

Пре њега родиле су се две девојчице, а Сергеј је, такође, крштен у Драганцу.

"Манастир Драганац је пре свега значајан за наш народ овога краја, али је значајан и за многе друге наше верујуће људе, па и не само хришћане православне. Овде често долазе, траже духовну утеху или да захвате воду са извора и неправославни, муслимани. Тако да је ово место већ вековима отворено за све људе добре воље", истиче игуман манастира.

Празничне молитве у храму су нада у повратак расељених на вишевековна породична имања, али и вера у трајање православаца. Тамо где Срби опстају упркос многим недаћама.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво