Ускрс у делу хришћанског света – прослава победе живота над смрћу

Васкрсење Исуса Христа, празник који симболизује победу живота над смрћу, данас прослављају католици, протестанти, англиканци, неке православне цркве и бројне мање цркве.

Ускрс је највећи хришћански празник, јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих.

Ускршње славље је за вернике крај Великог поста, а први мрсни залогаји су васкршња јаја која се, према древном обичају, фарбају у црвено као симбол проливене крви Христове.

Према предању, прва јаја је цару Тиберију поклонила Марија Магдалена, која је у Рим дошла са поруком о васкрсењу.

Јаје је симбол обнављања природе и живота и као што бадњак горећи на огњишту даје посебну чар божићној ноћи, тако исто ускршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и за оне који га примају.

Верници, по устаљеној традицији, ускршња јаја боје на Велики петак, када се, иначе, ништа друго не ради, већ су мисли упућене на догађај Христовог невиног страдања и понижења, од људи, на Голготи и Јерусалиму.

Прво обојено јаје, оставља се на страну до идућег Ускрса и зове се "чуваркућа".

Београдски надбискуп Станислав Хочевар честитао је Ускрс и у Посланици оценио да је и ова година обележена пандемијом и да човечанство не може бити руковођено само егзактним наукама, жељом за профитом, жељом за уживањем, каријеризмом или само дигиталном мрежом и видео-забавама, већ да може напредовати само силином истинског и аутентичног људског духа и силином Божјега Светог Духа 

Хочевар је пред Ускрс рекао за РТС да је његова порука да се не сме мислити само на материјалну димензију, него и на разум и да треба радити разумно.

Председник Србије Александар Вучић упутио је на Инстаграму ускршњу честитку београдском надбискупу и метрополиту Станиславу Хочевару и свим хришћанским верницима који данас славе Ускрс. "Вама и свим верницима срдачно честитам највећи хришћански празник Ускрс", наводи се у честики објављеној на налогу "Будућност Србије".

Државни врх Србије упутио је честитке грађанима који Ускрс славе данас.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво