Како од лименки направити соларне панеле, знају ученици нишке гимназије "Бора Станковић"

Ученици првог разреда Гимназије "Бора Станковић" из Ниша од лименки су направили соларни панел за загревање просторија. Кажу да би тај производ могао да допринесе смањењу загађености ваздуха.

Иако имају само по 15 година, њихов соларни панел изледа веома озбиљно. У тиму ученичке комапније "Еколим" их је петоро и кажу да су инспирацију пронашли у свакодневном животу.

"Млади користе доста лименки дневно. Њима треба доста времена да се и рециклирају и разграде. Ми смо хтели да смањимо то загађење животне средине, као и загађење од топлана, домаћинстава и да све спојимо у једну целину", каже Растко Петровић из ученичке компаније "Еколим".

Панел је направљен од 60 лименки. Офарбане су црном бојом, која највише апсорбује светлост. 

"Имамо две рупе, на дну и врху. Кроз доњу рупу ваздух улази, пролази кроз лименке које су избушене и залепљене и у њима се ваздух греје, јер је лим јако танак и брзо се загрева и кроз горњу рупу тај топао ваздух улази у просторију", прича Каја Гавриловић из ученичке компаније "Еколим".

Јана Симић из те ученичке компаније испричала је да кад порасте жели да оснује своју компанију и да се пронашла у тој секцији, тако да јој је баш драго што је нашла тај тим, да чине једну целину и да неће имати само један производ – соларни панел, већ да направе још производа.

Заштита животне средине за ове тинејџере веома је важна, а њихова менторка каже да их одликује огроман ентузијазам.

"Оваква енергија у првом разреду, жеља да стварају и реализују нове идеје и да их реализују до краја се до сада није појављивала у ученичким компанијама које сам водила, а Гимназија 'Бора Станковић' је по томе позната", наводи Ана Ивић Вељковић, менторка.

Иако код нас нема оваквих панела, они нису новина у свету. Ученици кажу да постижу одличне резултате, али су много јефтини од правих соларних панела.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи