Читај ми!

Хидајет Пљакић, човек који хода на рукама и никада не одустаје

Више од три деценије, од када су му због промрзлина које је добио као младић у родном селу Врапче на обронцима Рогозне - ампутиране обе ноге, Хидајет Пљакић води тешку борбу за опстанак. Креће се уз помоћ руку, али и данас ради тешке физичке послове. Упркос тешкој ситуацији у којој се налази, Хидо се не предаје.

Пре скоро две деценије људи широм света видели су муку Хидајета Пљакића посредством нашег медијског сервиса.

Иако тешки инвалид који се креће пузећи помоћу руку, Хидајет је брао и продавао печурке и тако издржавао своју породицу. Старију ћерку морао је да пошаље у Шпанију на школовање посредством једне добротворне организације.

Млађа ћерка пошла је у школу тек када су добри људи широм света притекли у помоћ и изградили Хиду нову кућу близу магистралног пута између Рибарића и Новог Пазара.

"Живимо од социјале коју примамол 11 хиљада и људи добре воље који нас помажу. Волео бих да ову кућу кад бих могао да продам или да је мењам за неки стан да смо ближе лекару јер ја и жена смо све немоћнији. Такси је скуп. Овде медицинска помаглала не помажу јер низ брдо сам 2-3 пута падао и завршавао на хитној", рекао је Пљакић.

Хидајету су ноге промрзле у снежној олују 1982. године када се испративши оца враћао кући. Имао је 22 године. Залутао је у планини, а пронашли су га комшије и рођаци. Преживео је смрзавање али су му због тзв. беле гангрене лекари морали да ампутирају прво леву па онда и десну ногу.

"Никад не треба одустајати  ни од чега. Живим како морам али никад не одустајем ни од каквих послова се не бојим. И дрва цепам, имам кокошке ту нахраним.. Имам оно куче доле и супруги помажем. Мора се одустајања нема. Идемо напред", поручио је Хидајет Пљакић.

Хидајет Пљакић данас има 57 година, живи само са супругом Бајрамком која је такође, инвалид. Ћерке су стасале и основале своје породице.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво