Читај ми!

Колико је Ђорђе Јоксимовић близу свог животног циља – да врати децу

Све што је Центар за рад у Крагујевцу урадио до сада у случају Ђорђа Јоксимовића било је у најбољем интересу деце, саопштава заштитник грађана после контроле. Отац из Крагујевца наде полаже у ново суђење заказано за понедељак. До сада смо од Центра сазнали, да замерке нису имали ни Министарство за социјална питања, ни Републички завод за социјлану заштиту који су их раније контролисали.

Већ шест година Ђорђе Јоксимовић трчи до животног циља – да врати децу из хранитељске породице. Обијао је прагове многих институција. Тражећи помоћ за излаз из проблема, стигао је и до улаза у Председништво. Kаже да је испунио све услове Центра за социјални рад.

Истиче да је последњи услов био запослење, а да сада траже поново да иде у школу за родитељство, коју је, напомиње, већ прошао.

"Све траже да се понавља да би се суђење одлагало у што дужем периоду. Тражим од председника да реагује, да помогне не само мени него свима, да се дође до промене закона о деци уопште, не само за моју децу, него за сву децу Србије", поручује Јоксимовић.

Зашто су деца Ђорђу одузета, Центар за социјлани рад не открива. Кажу да штите податке о личности, али подвлаче да сиромаштво није пресудило. Ни од Суда у Kрагујевцу нисмо то сазнали.

Ђорђе тврди да су деца одведена у хранитељску породицу због изјаве једног човека да је мајка покушала да им науди и сумње да он није довољно способан да буде родитељ. У Центру напомињу да им је породица позната још од 2012.

Директор Центра за социјални рад "Солидарност" Владан Јовановић каже да су у почетку радили са мајком и да контакт са Ђорђем нису имали до 2015. године, односно до инцидента.

"Не могу да кажем да није било резултата, међутим процена је била поступајућих стручних радника да мере које предузимамо нису довољне и да у циљу елементарне заштите здравља и живота деце је потребно да она привремено буду збринута у хранитељску породицу", додаје Јовановић.

Привремено решење траје годинама. Шта је Центар за то време радио да споји породицу? Наводе да су предузимали низ мера и да враћају поверење Ђорђа у институције. Истичу да је суд на њихов предлог прошле године проширио модел виђања са децом, да она долазе код оца.

"Мислим да се деца радују тим контактима. То је сад један леп простор, изнад просечних прилика у земљи у којој живимо, тако да је то нешто што је помак. Помак је наравно и то што се постиже у раду са децом у смислу ангажовања и самог Ђорђа", каже Владан Јовановић.

И уз помаке, ипак, су проценили да још није право време да му се деца врате и зато не покрећу такав поступак пред судом. Покренуо га је сам, каже Ђорђе и 29. марта наставља се борба да од делимичног врати пуно родитељство. Мајка је на лечењу, али су је деца редовно виђала до епидемије, сада се чују и дописују, кажу у Центру.

После више од два месеца, огласио се заштитник грађана са резултатима контроле Центра за социјални рад и ресорног министарства. Kаже да је и сада и 2015. године утврдио да су све активности Центра спроведене у циљу заштите права и најбољих интереса деце. На Ђорђа апелује да сарађује са Центром.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво