Читај ми!

Бака Љиљана из Блаца: Хтели су насилно да ми одузму децу

Последњих недељу дана, раднице Центра за социјални рад из Блаца у четири наврата покушале су да двоје малолетне деце изместе од баке Љиљане Дачевић у хранитељску породицу. "Хтели су насилно једноставно да ми одузму децу", каже бака Љиљана Дачевић.

После неуспелог покушаја Центра за социјални рад у Блацу да реализује привремену меру и децу из породице Дачевић премести у другу сродничку породицу, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, предложило је суспензију радница и смену директорке Центра за социјални рад у Блацу.

"Почеле су вике, дреке, вукли децу, ломили врата. Хтели су, једноставно, насилно да ми одузму децу", каже бака Љиљана Дачевић.

Деца већ две године, откако им је мајка умрла и отац их напустио, живе с баком, која је од пре четири месеца инвалид без ноге. У том периоду о њима је бринула комшиница.

"Када им је баба била у болници, та деца су се свакодневно хранила код мене. Из Центра за социјални рад нико их није обилазио, нису им доносили храну. Били су и без хлеба. Увече су долазили и спавали сами код куће, без икога", испричала је комшиница Љиљана Здравковић.

Пре десет дана Љиљана је поднела захтев за старатељство. У међувремену је стигла помоћ од људи добре воље који су знали за њихову тешку ситуацију.

"Само бих желела једноставно мир. Сада имамо свега, имамо храну, намирнице, дрва, само мир и да деца буду уз мене, јер много су везана за мене као и ја за њих", навела је бака Љиљана.

У Центру за социјални рад у Блацу нису хтели да коментаришу случај породице Дачевић. У међувремену из надлежног министарства стигао је предлог за покретање дисциплинског поступка против социјалних радница и директорке.

Током ванредног инспекцијског надзора утврђено је да су социјалне раднице прекршиле Закон о социјаној заштити и својим понашањем угрозиле здравље и безбедност деце, због чега се тражи њихова суспензија, као и смена директорке.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се