Читај ми!

За образовање никад није касно – Ромкиње из Прокупља решиле да заврше школу у петој деценији

Жеља да се описмене у четвртој и петој деценији живота подстакла је неколико Ромкиња из Прокупља да у школи за образовање одраслих заврше основну школу. Настава је организована по новом програму, а поред њих основно образовање стиче још стотинак ученика.

Четрдесетшестогодишња Арифи Каденђик најстарији ђак основне школе за образовање одраслих у Прокупљу учење је схватила као једину шансу за бољи живот. Одлучна је у намери да се више не стиди свог незнања и зато улаже огромне напоре да савлада све задатке.

"Сада желим да завршим моју школу, да бих остварила нов живот, нова права. То значи да учимо, да пишемо и да читамо. Мора да се труди човек да би то све научили," жеља је Арифи Каденђик, ученице шестог разреда.

Прилику да заврше основно образовање по посебном програму добили су и кадетски шампиони Србије у боксу, шеснаестогодишњи Бајрам Мустафовић и годину дана старија Светлана Митровић.

"Кад завршим ову школу хоћу да упишем средњу да будем возач," намерава Бајрам Мустафовић, такође ученик шестог разреда.

Светлани Митровић, ученици осмог разреда, како каже, није било тешко да учи јер жели да заврши основну школу да би уписала средњу медицинску да помаже другима.

Са 130 ђака, од првог до осмог разреда, ради четрнаесторо наставника, психолог и педагог.

"Наставни план и програм се спроводи кроз три циклуса. Имамо полазнике од петнаест година па навише. Сви они који заврше основно образовање одраслих до својих седамнаест година имају право да наставе редовно образовање у средњим школама. Таквих полазника ове године имамо седам остали то могу ванредно или да заврше неки од заната или оно што им пружа национална служба за запошљавање", наводи Снежана Дамјановић, директорка школе за образовање одраслих у Прокупљу.

У последње три године 30 ученика који су завршили основно образовање наставило је редовно школовање у некој од средњих школа, а 20 се запослило.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво