Читај ми!

Данас су Зимске задушнице – зашто се у неким крајевима зову и Отворене

Данас су Велике или Зимске задушнице, које најављују припреме за почетак Васкршњег поста. У појединим крајевима знају их и као - Отворене задушнице, јер се верује да Свети Петар, кључар пакла и раја, на овај дан отвара гробове. Обичај је данас запалити свећу покојницима. Апелује се на све који излазе на гробља да се придржавају епидемијских мера - носе маске, држе растојање и не износе храну.

Одувек се сматрало да су најважније задушнице баш ове, уочи Васкршњег поста. Најраније могу да буду 6. фебруара, најкасније 13. марта, што зависи од датума Ускрса. 

Излази се на гробља, пале свеће и тамјан, деле прилози за душе умрлих и у спомен на њих, чине добра дела. Верује се да запаљена свећа осветљава пут умрлима до следећих зимских задушница, а молитва праведнога много може помоћи душама покојника.

Тамо где није могуће изаћи на гробље, обавезно свеће за помен покојника пале се у цркви или код куће. 

У духу цркве је да се на овај дан на гробље износе само жито, вино и свећа.  Све друго није потребно, неопходно, ни православно.

Постоје још Михољске, Митровске и Духовске или Тројичине задушнице. 

У великим градовима мења се уобичајени режим саобраћаја. Тако ће се у Београду, од 8 до 16 сати, појачати број возила на свим линијама које возе ка градским гробљима. На просторно највећим гробљима: Лешћу, Орловачи, Централном, гробљу Збег и Новој Бежанији, обезбеђен је бесплатан комби превоз за старије и особе које се теже крећу.

До 15 сати, забрањен је улазак моторним возилима на сва градска гробља. До 18 сати, забрана се продужава за Ново, Земунско, Топчидерско и гробље Стара Бежанија. На та гробља, неће се моћи аутомобилима ни сутра, од 7 до 18 сати.