Читај ми!

У Брестовику код Пећи по други пут сахрањени посмртни остаци Ранка Грујића

Посмртни остаци Ранка Грујића, који је погинуо у Јуничким планинама од НАТО бомби, сахрањени су у Брестовику. Ранко Грујић је сахрањен за време рата, а његов гроб је 1999. године раскопан и тело однето.

На сахрани су били присутни представници комисије владе републике Србије за киднаповане и нестале, његова родбина и малобројне комшије.

Чедомир Грујић, брат погинулог Ранка, наводи да му је данас било много теже него када га је први пут сахрањивао.

"Данас ми је теже негон раније. Други пут бтреба да сахрањујеш човека. Тешко је то, много је тешко", рекао је Грујић.

Председник комисије за киднаповане и нестале, владе републике Србије, Вељко Одаловић каже да овакви случајеви говоре шта се на овим просторима све дешавало.

"Ранко је погинуо у НАТО агресији, и сахрањен је онако како је то доликовало свакоме ко је стао на браник отаџбине. Неко је у периоду после егзодуса који је доживео српски народ на овим просторима, прекопао гроб, извадио посмртне остатке. Они су тек сад пронађени и идентификовани путем ДНК методе. Ту смо данас, на истом месту, истим поводом, али и ову причу морамо да испричамо, јер ово није једина прича", рекао је Одаловић.

Одаловић каже да се и даље трага се несталим лицима, али да је највећа одговорност на међународној заједници.

"Много је гробова прекопано, много је посмртних остатака однето, многе и данас тражимо, и то су нове трагедије и трауме за породице, и то је нешто што је последица управо, не само дивљања терориста и оних који су овако бестидно могли нешто да ураде, него и неодговорност оних који су требали да све ово сачувају. Мислим на КФОР и остале јер не постоји нигде ни једна белешка где су они пронашли посмртне Ранкове остатке, који су одавде однети. Било је то евидентно, јер је породица када је дошла на гробље, видела прекопан гроб и да нема посмртних остатака", рако је Одаловић.

На простору Косова и Метохије и даље се трага за несталим лицима, на спискун су 1643 лица, од тога је 570 Срба и неалбанаца.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво