Читај ми!

Зоран Илић више од 20 пута осуђен на затвор због свирања на улици, како су га грађани спасили казне

Умало да београдски улични свирач Зоран Илић, познатији као Тамбура, заврши у затвору. Сазнали смо за то када је позив за издржавање затворске казне објавио на Твитеру. Пријатељи су му помогли да се и овај пут извуче и не плати казну због недопуштеног свирања на улици. Разговарали смо и са њим и са комуналном милицијом у чему је проблем.

Дуже од деценије његови тонови испуњавају центар Београда. Неко награди таленат, неко само прође. Свирање му је једини извор прихода. Тако зарађује за храну и станарину. Али, скоро се нашао у проблему.

"Ја сам до 2015. године на најбољим местима у Кнез Мхаиловој свирао, десет година сам био свирач, сваки дан сам свирао, пошто живим од тога. До прошле године у фебруару сам свирао", каже Зоран Илић.

Тада је почео да добија пријаве. Улични свирач мора да има дозволу за свирање од надлежног градског секретаријата. Ако је нема, комунална милиција има право да му напише казну.

"Тај захтев мора да садржи тачну локацију, време извођења, временски интервал кад се изводи, садржај ког је типа и који изводе. Прво проверавамо да ли неко има дозволу, ако нема казна је 10.000 динара. Такође, проверавамо и ако има дозволу, да ли поштује оно што је у њој написано, тј. да ли у дозовли пише једна локација, а он свира на другој или пише једна гитара, а он свира на другој", наводи наводи Ненад Лакић, шеф одсека оперативног центра Комуналне милиције.

Чувени Тамбура на последњем конкурсу није добио дозволу. Тврди да постоји лични сукоб са Комисијом и да је то разлог што није прошао конкурс. Из Секретаријата о овом случају нису хтели су да говоре за Београдску хронику.

"Имам 143 прекршајне пријаве, 23 пута сам осуђен на по 10 дана затвора зато што свирам", каже Зоран.

Иако нема дозволу, Зоран и даље свира. А да се његова музика Београђанима свиђа, доказ је и то што су у року од два сата на друштвеним мрежама прикупили новац за казну како би га спасили затвора.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво