Читај ми!

У Пупиновом родном месту нема музеја достојног Пупина

Захваљујући Михајлу Пупину, за Идвор је чуо читав свет, ту се неколико пута годишње организује настава за наше најбоље ђаке, долазе и туристи, али сигурно би их било много више када би село добило музеј достојан научника.

Идвор годишње посети око 10.000 туриста који овде могу да виде родну кућу Михајла Пупина, која је обновљена 2004. године и његов Народни дом чију изградњу је Пупин финансирао, са жељом да се у њему образују млади пољопривредници који ће допринети развоју села.

Стара основна школа из 1846. године коју је Пупин похађао налази се у изузетно лошем стању, а овде су изложене фотографије на којима се види животни пут нашег научника од банатских пашњака до америчких престижних универзитета.

"Реконструкција старе школе нама би подигла основу будућег рада. Тренутно постоји поставка која се обилази, али није интерактивна.Видели смо да је таква поставка која је била у Историјском музеју у Београду привукла велики број људи и на то и ми циљамо", каже Светислав Закић, директор Дома културе Идвор.

Пре неколико година Дом културе из Идвора добио је од Министарства културе и информисања милион и деветсто хиљада динара за обнову музеја Михајла Пупина.

"За тај износ расписали смо јавне набавке. Ушли смо у процедуре и сав тај износ је намењен за пројектно-техничку документацију за реконструкцију старе школе, а ту се планира и израда идејног решења нове савремене интерактивне поставке", додаје Закић.

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је да мсли да је то заиста показатељ неодговорности и државе, али пре свега стављање у запећак оних генијалаца које смо у историји имали.

"Морамо сад да сагледамо да ли постоји пројектно техничка документација и да заиста тај музеј добије оно рухо које Михајло Пупин и Србија, али и пријатељство са Америком заслужује", нагласио је Ружић.

Пупинова жеља је била да његово село постане центар знања и место окупљања даровитих ученика из читаве Србије и надамо се да са обновом музеја то ускоро и постати.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво