Читај ми!

Нови тест за основце – каква је читалачка писменост наших ђака и у којој мери разумеју оно што су прочитали

У 170 основних школа у Србији почело је тестирање ученика у оквиру међународног пројекта ПИРЛС 2021, које траје шест недеља. Који ученици учествују, како су биране школе и шта је циљ овог истраживања, за Јутарњи програм РТС-а говорио је Бранислав Ранђеловић, директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Бранислав Ранђеловић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да се мери и упоређује развој читалачке писмености ученика четвртих разреда (узраста 10 година).

"Нема припрема за тестирање. Свако дете прочита по два текста и одговара на питања везана за садржај текста. Овде идемо на то да видимо колико су наша деца спремна да прочитани текст схвате и да памте чињенице из тог текста", објашњава Ранђеловић.

Како каже, истраживање треба да нам покаже да ли наша деца са разумевањем читају текст и да ли памте чињенице.

Гост Јутарњег програма наводи да Србија по први пут учествује у ПИРЛС истраживању. 

"Сама реализација тестирања траје шест недеља, почела је 1. марта, завршиће се 1. априла и ми имамо узорак од 170 школа широм Србије које су изабране по посебном алгоритму", наводи Ранђеловић. 

Истиче да је учешће Републике Србије у овом међународном истраживању од велике важности за образовно-васпитни систем, јер, како каже, без оваквих евалуација нису могуће стратешке припреме будућих активности, које ће допринети квалитету образовања и добробити појединца и друштва. 

ПИРЛС је међународна студија која мери и упоређује трендове развоја читалачке писмености ученика четвртих разреда (узраста 10 година) и пружа земљама учесницама у истраживању јединствену прилику да прикупе међународно упоредиве податке о читалачким компетенцијама ученика у том узрасту. Такође, овим тестирањем, државе учеснице прикупљају податке о нивоу подстицања читања у школи и код куће, као и релевантне информације о квалитету наставе у школама.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи