Читај ми!

Тражња за новим сортама вина у свету, шанса за "прокупац" и "тамјанику"

Србија последњих година много улаже у нове засаде винограда и производњу врхунских вина. У свету се траже нове ароме што је шанса за наше аутохтоне и одомаћене сорте. У виноградима је све више "прокупца" и "тамјанике", као и златних медаља на светским конкурсима за вина од тих сорти.

Наша аутохтона сорта са најдужом историјом, прокупац, распрострањена је у Жупи али и региону. Зову га "црнка", "каменичанка", "рскавац", "скопско црно".

Прокупац је приносна сорта која се гајила на традиционалном жупском чокоту – гиџи, али се успешно прилагодио и савременим системима. Наши стари српски винари и комбинати прокупац су користили за справљање ружичастих вина, вињака и купажа.

Славица Тодић са Пољопривредног факултета у Земуну каже да су виша стабла прихватљивија за интензивнију производњу.

"Стабло је нешто више и гаји се у шпалирима и редовима. То је нешто што не нарушава квалитет грожђа. Ти нови облици су врло прилагодљиви за интензивнију производњу, примену механизације, да то буде исплативије и економичније", наводи Тодићева.

Винар из Жупе Лазар Лазаревић наводи да се определио за аутохтоне сорте "прокупац" и "тамјанику".

"То је у плану и што се тиче засада нових винограда. Определило нас је то што смо из Жупе. То су наше два сорте које овде најбоље рађају и које овде имају велику перспективу и будућност" наглашава Лазаревић.

Производња грожђа и касније врхунских вина постаје све уноснији посао. То је прилика и за упошљавање људи разних профила. Нови власници улажу у нове али и у осавремењавање већ постојећих винограда.

"Испоставило се да виноград има један фини тероар и фину експозицију иако није по књизи и теорији. Даје одлично грожђе и ми смо били у прилици да направимо и јако добро вино", указује внар из Тополе Владимир Живановић.

Власници наших винотека истичу да је током прошле, године короне, продаја била задовољавајућа и да су се посебно тражиле аутохтоне, локалне српске, али и регионалне сорте. Та аутентичност може бити шанса ка пробирљивом светском купцу, који је засићен познатим, пре свега, француским сортама грожђа и вина.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи