Читај ми!

Невестама се не мили живот на Пештери – мушкарце осим сурове природе, мучи и усамљеност

У Барама на Пештерској висоравни све је више неожењених мушкараца. Млади напуштају многа села и, ако се тако настави, многа од њих ће опустети.

Душко Аничић је један је од многих неожењених мушкараца у Крајиновићима на Пештери, јер је мало девојака које желе да живе на селу. Самачки живот га је приморао да, уз све пољопривредне послове које обавља сам, научи да кува, пегла и чисти кућу. 

"У једној нашој кући је било 16 чланова кад смо живели. Значи у двије куће у нашем селу имало је више народа него сада у целом селу, јер сваког се дана куће затварају. Изумире народ, и сели народ због услова, због путева, због тржишта", каже Душко.

Више од две године нема ни невеста из Албаније, а сваки брак био је трачак наде за многе породице у Штављу, Буђеву и другим крајевима Пештере.

"Па има сигурно 70 момака неожењених. Најстарији има 45, најмлађи 30 година. Пре 20 година имало је 50 девојака. У Баре, у целој општини имало је 200, а сад их нема ни пет у сва та села", рекао је Бранко Ђурић из села Крајиновићи. 

Месна заједница Баре обухвата око 15 села. Само у Крајиновићима живи више од 20 нежења. Чак је и школа прошле године затворена. Овде плач детета није се чуо деценијама.

"Богатство имају, имају кућу, имају све за живот, а што неће на село, то нико не зна", пита се Радоман Жунић из села Крајиновићи.

Асфалт је стигао до месне заједнице Баре, али не и до свих села.

"Ако нам не ураде пут, какви су мени услови да останем? Никакви! Да ми се сутра деца муче као што сам се ја мучио седам, осам километара пешке по снијеговима", изричит је Винко Величковић из Села Захумско.

"Што не може да се направи на Барама једна фабрика, и у Сјеници једна фабрика? Овдје неће нико, па би се ова наша омладина вратила", сматра Станимирка Раичевић.

 У селима месне заједнице Баре има око 200 домаћинстава, махом старачких.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво