Читај ми!

Фондација "Ана и Владе Дивац": 2020. била и година доброчинства и солидарности

Владе Дивац, оснивач Фондације "Ана и Владе Дивац", рекао је на панел дискусији "Филантропија нема границе" да увек када дође у Србију жели да промовише филантропију на прави начин. Три милијарде евра годишње у просеку, претходних 10 година, у Србију стиже из дијаспоре у виду дознака, навео је в. д. директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Владе Дивац, оснивач Фондације "Ана и Владе Дивац", рекао је на панел дискусији "Филантропија нема границе" да увек када дође у Србију жели да промовише филантропију на прави начин. Дијаспора у дознакама уплати три милијарде евра годишње, навео је в. д. директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Арно Гујон је на панел дискусији "Филантропија нема границе" рекао да су давања дијаспоре велика, вишеструка и разноврсна.

"Три милијарде евра годишње у просеку, претходних 10 година у Србију сваке године стиже из дијаспоре (у виду дознака). Углавном су то лични трансфери - чланови породица шаљу својим породицама. Ако човек није помогао свом брату када му је било тешко, мало је вероватно да ће помоћи и свом комшији када и њему буде било тешко. И зато је помоћ наше дијаспоре важна", рекао је Гујон. 

Владе Дивац, оснивач Фондације "Ана и Владе Дивац", истиче да његово срце припада овим просторима, његовом народу.

"Увек када долазим у Србију жељан сам да промовишемо филантропију на прави начин и мислим да свако у било ком делу свог талента може да нађе простора да промовише неке праве вредности, а филантропија је свакако једна од тих", каже Дивац.

Током 2020. године, укупна вредност регистрованих донација у Србији износи више од 50 милиона америчких долара.

Од тога, дијаспора је донирала 4,2 милиона у хуманитарне сврхе, од којих је два милиона долара било намењено свим иницијативама и пројектима Републике Србије за сузбијање пандемије ковида 19.

Зато прошлу годину, у Фондацији, не виде само као годину кризе и пандемије, већ и годину доброчинства и солидарности, закључено је на панел дискусији "Филантропија нема границе", која је организована уз помоћ Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).