Читај ми!

Село Штава добило пут, многи долазе да траже благо краља Милутина

Уз саму административну линију са Косметом, село Штава добило је седам километара асфалта који их је повезао са Луковском бањом. Шта пут значи за стотинак мештана тог села?

До Штаве, древног села са богатом историјом, до недавно се могло доћи само пешице и теренским возилима. Изградња асфалтног пута, малобројним мештанима даје наду за опстанак.

Милосав Милетић из села Штава каже да има је пут отворио очи. "Долазе гости са свих страна и из страних земаља", рекао је Милетић.

За Борисава Ствевића каже да за пет минута стижу у Луково и да пут овом крају значи живот.

"Све што има може да се нормално прода, шта ко има мед, кајмак, сир. Гости шетају, иду према цркви Светог Мине", каже Радосав Нешић.

Људи овде живе углавном од пољопривреде, али сада шансу виде и у туризму јер се надају да ће искористити благодети које им природа дарује и богато историјско наслеђе.

Овде је пролазио главни трговачки пут за Дубровник и овај крај процват је доживео у 13. и 14. веку за време владавине краља Милутина, који је у оближњој Луковској бањи имао летњиковац, а овде цркву.

"Подаци говоре да је црква обновљена у 16. веку захваљујући војводи Мркши. Она је фрескописана сценама из живота Светог Мине које се ретко срећу у Србији", рекла је Марија Гајић, туристички водич.

На овом подручју откривени су трагови 215 топионица у којима се топила руда олова, гвожђа, сребра и злата.

Милош Савић, археолог каже да се ради о специфичној врсти оловне руде са великим примесама сребра, такође је позната и руда гвожђа.

"У последње време је препозната и та јача активност људи који иду у потрази за благом, који долазе и чак нарушавају, одређене локалитете археолошке, у нади да ће пронаћи некакво благо. Баш због тих силних топонима и гласина које овде круже о богатим рудама", каже Савић.

Мештани о томе нерадо говоре, али верују народном предању по коме напуштена рударска окна крију и благо Краља Милутина.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи