Читај ми!

Куповина стана за младе је и даље "немогућа мисија" – Влади су упутили неколико предлога

Већина младих, чак 64 одсто, живи код родитеља, показују истраживања "Кровне организације младих". Финансије су, напомињу, највећа кочница у осамостаљивању. Јефтине станове за младе брачне парове најављивао је 2019. године врх државе. План је, како је тада речено, да се издвоји 500 милиона евра за изградњу тих станова, и да се започне 2020. године. Колико се одмакло од тог обећања и шта предлажу млади?

Да имају свој кров над главом, сан је већине младих у Србији, а живи га њих тек мање од десет одсто. Решавање стамбеног питања није немогућа мисија само за оне без посла и финансијске подршке родитеља. Тешко до стана преко кредита долазе и млади који раде.

"Оно што је проблем у нашој држави јесте што постоје различити несигурни облици рада, па да ли они били уговорне природе, односно да су млади ангажовани по уговору о делу, привремено повременим пословима, немају уговор о раду, и кад га имају, немају зараду у адекватној висини која би им омогућила да они испуне формални услов за добијање стамбеног кредита", истиче Јована Божичковић из "Кровне организације младих Србије".

Обећања државе

Добијали су млади 2019. године обећања да ће држава уложити у станове за младе брачне парове и да ће квадрат коштати око 400 евра.

"Не мора да исплати пуну цену одмах, него да исплати само 50 евра по квадрату, а да остало плаћа у наредним годинама, у наредних 10 или 20 година. Ако кажемо да ћемо у четири године да издвојимо 500 милиона евра, већ у 2020. години 80 или 90 милиона ћемо да издвојимо, готово сам сигуран. То ћемо ми да бацамо паре из буџета, а верујемо да смо их бацили на најбољи начин, да из тога никне најлепши српски цвет, да никну наша деца, да никне наша будућност", обећао је председник Србије Александар Вучић у емисији Упитник, 5. 11. 2019. године.

Од будућности до неке нове будућности. Померање рокова наметнуо је коронавирус, објашњава саговорница РТС-а. Пре темеља за станове темељно треба разрадити ко би и под којим условима могао у њих.

"Ја се искрено надам да ћемо за месец и по, два, имати бољу епидемиолошку ситуацију у Србији и да ћемо међу првима сигурно имати и ту врсту активности и продужетак", оптимиста је Славица Ђукић Дејановић, специјална саветница премијерке.

Активно се, истиче, радило за поједине групе младих.

"Али оно што се није променило, то је да млади који су запослени у полицији, војсци, државној безбедности, дакле то су такође млади брачни парови, да они заправо већ планирају усељење у своје станове. Све скупа преко 7.000 станова иде по плану и биће реализована усељења по плану који је сачињен", наглашава Славица Ђукић Дејановић.

Шта предлажу млади

Сачинили су предлог мера и проследили Влади, кажу представници младих. Не треба се, сматрају, ограничити само на изградњу непрофитних станова и само на брачне парове.

"Нама не требају краткорочне популистичке мере, ми не тражимо бесплатне станове за неколицину младих. Дакле, ми тражимо једно дугорочно одрживо системско решење како би постојала адекватна подстицајна стамбена политика за све младе у Србији", наглашава Јована Божичковић.

Под тим ми, како наводи, подразумевају неколико ствари. Једна од њих је субвенционисање закупа новоизграђених непокретности, али и субвенционисање кредитне куповине неких већ постојећих непокретности, да држава укине ове несигурне облике запослења или пак да држава преузме улогу гаранта и она сноси кредитни ризик за младу особу.

Како све до новца за изградњу

Улагање у младе, улагање је у будућност. Како би убудуће новац могао да се издвоји, израчунао је професор.

"Хајде само да поменемо пословање јавних предузећа, које је до те мере нерационално, када би га само увели у ред који постоји у нашем окружењу, мислећи пре свега на Средњу Европу, па направили би толико новаца не ово да издвојимо 500 милиона у наредном периоду, вероватно би могли да издвојимо три, четири пута више од тога", процењује професор Љубодраг Савић с Економског факултета у Београду.

Више од инвестиционог плана траже млади, хтели би да стамбена политика постане део закона.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво