Читај ми!

Репортер РТС-а на траси ауто-пута од Прељине до Пожеге где почиње рушење кућа

У чачанском крају увелико се ради на веома захтевној деоници ауто-пута "Милош Велики" од Прељине до Пожеге. Кроз насеље Трбушани, траса пролази преко шест домаћинстава, где ускоро почиње рушење кућа.

Машине су већ стигле тик до кућа Павловића у Трбушанима. Траса ауто-пута прелази преко 12 стамбених и бројних помоћних објеката, пластеника. Увелико раскрчују терен и припремају селидбу. Ипак, око свих детаља експропријације нису се договорили.

"Тешко је пронаћи на другом месту, пошто смо ми овде имали доведену воду из Чемернице, систем наводњавања. То сада више нема и немамо услова да се наставимо тиме, производњом", каже Момчило Павловић из Трбушана.

Његов земљак Драган Павловић каже да су постигли договор за грађевине, а за земљу и воћке нису. "У току је, ићи ћемо можда и на суд због тога. Ми морамо да се иселимо углавном, до краја марта", наводи Павловић.

"Ми смо изразили велику вољу да решимо тај проблем, а надам се да ће и Путеви Србије изаћи у сусрет нама да решимо наше неке проблеме ситне. Надам се да све то води ка решењу", каже Секула Павловић.

Црепове са крова неки су скинули, док други још траже нови дом.

"Није нам лако да се померимо са вековних огњишта, са дедовине, али шта да се ради. Пут свима нама треба, то је од вишег интереса и хвала Богу да је дошло време да се гради тај пут, да се изгради, да имамо прилику да одемо за три сата до мора, до Босне, за сат времена до Београда", истиче Милан Павловић председник МЗ Трбушани.

На 14 и по километара трасе, колико пролази кроз град Чачак, издато је 1.517 решења о експропријацији.

"Осамдесет одсто тих решења је већ исплаћено. Што се самог тиче Трбушана, дакле те локације, већ је кренуо са изградњом мост преко реке Чемернице који наравно улази у усек, јер се мора радити усек да би се радиле две тунелске цеви нешто мање од 400 метара дужине", наводи Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

Скоро трећину трасе ауто-пута "Милош Велики" од Прељине до Пожеге чине мостови и тунели. Кроз планину Јелицу прокопава се један од најдужих тунела у Србији.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара