Читај ми!

Без расправе о такозваном "уставном суду Косова" на конференцији у Прагу

Србија је успела да спречи да се питање пријема такозваног уставног суда Косова у Конференцију европских уставних судова уопште нађе на дневном реду Конференције која се одржава у Прагу.

У Уставом суду Србије Танјугу је речено да је у среду, приликом изгласавања дневног реда Конференције, то питање није добило неопходну двотрећинску подршку земаља чланица, па је скинуто са дневног реда.

Тзв. уставни суд тзв. Косова већ годинама покушава да уђе у Конференцију, али му то не полази за руком, а није ни јуче приликом гласања у Кругу председника Конфренције европских уставних судова.

У саопштењу Уставног суда Србије прецизира се да је у предлогу дневног реда састанка Круга председника, под тачком 3, председници европских уставних судова, који су учествовали у раду Круга председника, требало да се изјасне о захтеву тзв. уставног суда тзв. Косова да буде примљен у ову организацију као придружени члан, као и о захтеву појединих чланица да се из организације искључе Уставни суд Руске Федерације и Уставни суд Белорусије.

Приликом гласања о дневном реду, одлучено је да се тачка 3 скине са дневног реда.

Такав исход гласања представља уважавање аргумената Уставног суда Србије, изложених у писму председнице тог суда Снежане Марковић, које је упућено свим председницима уставних судова чланова Конференције европских уставних судова, наглашава се у саопштењу.

Аргументи Србије суспендовали питање тзв. уставног суда тзв. Косова

Марковић је у писму навела низ правних аргумената за чврст став нашег Уставног суда да тзв. уставни суд тзв. Косова не испуњава услове за пријем у ту организацију.

Поред тога, председница Уставног суда и заменик председника Милан Шкулић обавили су више конструктивних телефонских и онлајн разговора са председницима европских уставних судова у којима су изразили очекивање да ће се већина уставних судова, приликом одлучивања о захтеву тзв. уставног суда тзв. Косова руководити искључиво принципима владавине права, објективним правним критеријумима, начелима Уједињених нација и Савета Европе, а не политичким ставовима својих држава.

"У тим разговорима Уставни суд је добио чврсту подршку председника европских уставних судова за правну аргументацију и ставове изнете у писму председнице и у разговорима у вези са захтевом тзв. уставног суда тзв. Косова за пријем у Конференцију европских уставних судова", наводи се у саопштењу.

Аргументи су очигледно оставили ефекат и суспендовали питање тзв. уставног суда тзв. Косова са дневног реда Конференције које се наставља данас.

Организатор тог скупа је Уставни суд Чешке Републике и данас се одржава 18. Конгрес те Конференције.

У раду Конференције која се одржава онлине учествују председница Уставног суда Србије Снежана Марковић, заменик председника Милан Шкулић и судија Наташа Плавшић. 

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво