Читај ми!

Трактористи често возе без светлосне сигнализације, бројке упозоравају

Почетком марта у време пролећне сетве очекује се и појачано учешће пољопривредне механизације у саобраћају. У протекле две године на нашим путевима догодило се 914 саобраћајних незгода у којима су учествовали трактори, а погинуло је 66 тракториста.

Иако су законске казне за неисправно учешће пољопривредне механизације у саобраћају доста велике и даље се на нашим путевима веома често могу видети трактори без светлосне сигнализације.

Ово је посебно опасно ноћу и у време лошије видљивости. Да би смањили број несрећа на путевима полицијска управа у Зрењанину често организује семинаре са пољопривредницима на тему безбедности у саобраћају.

"Ми смо захвални полицији, јер воде рачуна о нама. То је основно. Сваке године они организују едукативна предавања која упућују нас да водимо рачуна о саобраћају. Добро су дошла увек, сигурно су добро дошла знате ви какве су наше машине и да ми потенцијално угрожавамо саобраћај", каже Вујица Костић, Меленци.

У циљу смањења саобраћајних незгода општина Зрењанин је обезбедила за пољопривредне произвођаче светлосну сигнализацију.

"Град Зрењанин и Савет за безбедност саобраћаја су обезбедили 80 ознака за спора возила и 80 ротоционих светала намењених за возаче трактора", наводи Мирко Петровић, члан Савета за безбедност саобраћаја у Зрењанину.

Истиче да је циљ повећање уочљивости тих учесника у саобраћају и самим тим повећање нивоа безбедности саобраћаја.

"Између осталог, ово је један и од услова који они по Закону о безбедности саобраћаја морају да испуне", додаје Петровић.

У Србији има између 150.000 и 170.000 трактора без заштитне структуре од чега их је најмање у Војводини, између 10 и 20 одсто, а остатак је у Мачви и централној Србији.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво