Читај ми!

Зашто касни завршетак радова у Душановој улици на Дорћолу

Реконструкција Душанове улице у Београду одавно је требало да буде завршена. Огромна кашњења надлежни правдају објективним и субјективним разлозима, док упућени истичу да о роковима првенствено треба да се пита струка.

Народна изрека да се не касни зато што је пут дуг него зато што нисмо кренули на време, важи и за прекорачење рокова на великом броју градилшта у Београду.

Завршетак реконструкције четири булевара, од Рузвелтове до Kалемегдана, био је најављен за крај 2019. године, а потом су рокови померани неколико пута. Драстично је премашен и рок за  изградњу пасареле код Kалемегдана, док радови на Савском тргу још трају. Kоцке на Тргу републике морале су да се пресложе.

Извођачи радова који би требало да су најодговорнији јер су прихватили рокове, углавном пролазе без последица, јер се испостави да на терену наиђу на много тога што није предвиђено уговором и пројектом, а ту су често и више силе, попут временских прилика, пандемије. За накнадне радове треба одобрити додатне рокове и обезбедити новац, а то код нас зна да потраје.

Горан Родић, из Грађевинска коморе, истиче да рокове за радове на инфраструктури не би требало унапред одређивати, додајући да о томе треба да се пита струка.

"Ситуациони параметри нису на време унесени, што је", како сматра Родић, "основни разлог за велико кашњења завршетка радова у Душановој улици."

Као други разлог наводи "дугачке линије одлучивања код инвеститора". То може потрајати месецима, истиче Родић.

Пребацивање радника и приучена радна снага

Недостатак квалификоване радне снаге један је од разлога кашњења.

Родић напомиње да извођачи радова не могу да приште да им машине и радници стоје док чекају сагласност за почетак додатних радова. Зато се пребацују на друго градилиште, па тек кад тамо обаве посао, враћају се на првобитну локацију.

Према његовим речима, инвеститори немају довољно радне снаге да покривају два градилишта истовремено јер је велики број људи отишао у иностранство.

"Остала је млађа, страна и приучена радна снага дискутабилне квалификације", додаје Родић.

Због прекорачења рокова одузет је посао предузећу "МБ Миљковић" на реконструкцији Славије. Због заузетости градских функционера, РТС није успео да добије одговор на питање шта је предузето због кашњења радова на другим градилиштима.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је прошле недеље да извођач радова у Душановој касни и из објективних разлога, пошто је инфраструктура била стара седамдесет година, као и због проблема који су се откривали у ходу.

Додао је да постоје и субјективни разлози због којих ће, како тврди, извођач одговарати по закону. 

Радове у граду, нарочито реконструкције прометних улица, није лако реализовати, али грађани који су принуђени да месецима пролазе кроз градилишта очекују да се кашњења бар сведу на минимум.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво