Читај ми!

Удружење "Светионик" дуже од деценије помаже школовање најбољих и најугроженијих студената

Како помоћи другима? Одговор на то питање има Удружење "Светионик" из Новог Пазара које је за ову школску годину обезбедило 430 стипендија за најбоље студенте и средњошколце, за ученике из социјално угрожених породица и децу без родитељског старања. Стипендисти су из Новог Пазара, суседних градова, али и из Црне Горе.

Ветар у леђа за лакше школовање стипендистима омогућили су хумани људи и бројне институције из наше земље и иностранства. Удружење "Светионик" прикупило је око 17 милиона динара за стипендије.

"Стипендија ми много значи с обзиром на то да живим са мамом и две сестре од којих је још једна студент", каже Џемила Бадић, студенткиња државног универзитета у Новом Пазару.

Ученица средње школе у Новом Пазару Далила Новалић истиче да јој, осим новчане помоћи, ова стипендија омогућава учешће у разним едукативним радионицама, нпр. писање пројеката или вештина комуникације.

"Пошто сам ја родитељ детета са посебним потребама ово за нас баш много значи и надам се да ће нашем детету дати још бољи подстрек", наводи Владан Сарић.

Удружење "Светионик" из године у годину има све већи број донатора и стипендија које додељује ученицима не само овог града, већ и Сјенице, Тутина, Рашке, Нове Вароши, Прибоја Рожаја, Пљеваља и других места који похађају средњу школу или факултет у Новом Пазару.

"Ми смо заиста поносни што ова стипендија обухвата децу, тј. младе свих националности. Имамо и Бошњаке, и Србе, и Албанце, и Роме, који се заједно друже на радионицама, који заједно раде у својим заједницама и заједно се усавршавају", наглашава Нусрета Брунчевић, координаторка пројеката у Удружењу "Светионик" у Новом Пазару.

На конкурсу је ове године учествовало више од 800 ученика и студената.

"Овај пројекат је почео прије неких десетак година. Са четири стипендије смо дошли до 430 стипендија", поручује Мухамед Демировић, оснивач Удружења "Светионик" у Новом Пазару.

Нови Пазар је град младих људи, па је свака подршка добродошла.

"Та група младих људи нам заправо даје идеје и показује да се можемо ослонити на сопствене снаге, да ми овде на нашим просторима заправо имамо капацитета", каже Јасмина Цурић, председница Бошњачког националног већа.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац поручује да је богатство града када има овакве организације као што је "Светионик" и захвалио свим члановима ове организације, волонтерима и донаторима.

Удружење "Светионик" основано је 2007. године у Новом Пазару. Од тада до данас доделило је укупно 1.630 стипендија.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи