Читај ми!

Чачак једини даје субвенције за укрупњавање поседа – шта би младе задржало на селу

Око 3.000 младих произвођача у прошлој години искористило је помоћ државе. На подстицајна средства за набавку машина, опрему и сточарство право је остварило и десет газдинстава са подручја Чачка, а из локалне касе сваке године за пољопривреднике издвајају значајна средства.

Највећи произвођачи црвене паприке у чачанском крају, Александра и Милован Ружичић, то поврће узгајају на око пет хектара. Субвенције су им драгоцене, јер су могли да купе савременије прикључне машине.

"Једна је садилица за паприку, друга је фреза банкерица, нама ће много значити јер ће самим тим побољшати квалитет производње, побољшати квалитет производа а нама смањити број радника", каже Александра Ружичић из Трнавске Балуге.

Овакве субвенције стимулишу младе да остану на селу и да се баве пољопривредом, па је све више заинтересованих. У припреми документације за јавне позиве помаже им стручна служба.

"Млади конкуришу са предрачунима за неке инвестиције које желе у биљној или сточарској производњи или чак и за набавку квалитетних приплодних грла, где држава уколико прођу по јавном позиву на конкуру субвенционише са 75 посто подстицаја прихватљиве вредности инвестиције", наводи Биљана Јањић, саветодавац за агроекономију.

На подручју Чачка има скоро 8.000 регистрованих пољопривредних газдинстава, па се и из градске касе сваке године издваја 45 милиона динара за подстицај пољопривредне производње.

Једино у тој локалној самоуправи субвенције се дају за куповину пољопривредног земљишта ради укрупњавања поседа.

"Имамо стандардне и специјалне мере. За специјалне мере пољопривредни произвођачи могу конкурисати сваке године, а то су куповина пољопривредног земљишта, противградне мреже, загревање пластеника на топлу воду, мотори и уређаји за хладњаче и испариваче и системи за наводњавање", објашњава Снежана Марковић Ђуровић из Службе за развој пољопривреде Града Чачка.

Млади пољопривредници задовољни су најавама нових видова субвенција, али да би остали на селу и бавили се производњом хране кажу да су им потребни и добри путеви до газдинстава и њива.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи