Читај ми!

Честитке новоизабраном патријарху српском Порфирију

Новоизабраном патријарху српском, митрополиту загребачко-љубљанском Профирију честитали су званичници и политичари из земље и региона.

Председник Србије Александар Вучић упутио је честитку Његовој светости новоизабраном архиепископу пећком митрополиту београдско-карловачком и патријарху српском Господину Порфирију, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Републике. 

"У име Републике Србије као и свих наших грађана православне вероисповести желим Вам да дуго и плодно делате на њиви Господњој у име Христово, а у част рода српског и свег рода православног", честитао је председник Вучић новоизабраном патријарху српском Порфирију. 

На том путу, како се наводи, "пре Вас налазили су се, и наш народ водили, велики и знаменити српски архиепископи и патријарси који су знали да у тешким временима сачувају веру, част и образ нашег народа и одговоре искушењима која су се пред њима налазила". 

Истиче да је овога пута тежак, али частан задатак пао "на Вас, да чувате јединство Српске православне цркве и веру међу Светосавским народом".

У честитки, премијерка Ана Брнабић истиче да је сигурна да су СПЦ и сви православни верници избором митрополита Порфирија добили патријарха који ће својом мудрошћу и честитошћу, као и отвореним приступом, учинити све за добробит Цркве и народа.

"Верујем да ћете као новоизабрани патријарх српски водити Цркву и српски народ путем мира, поштовања и заједништва", наводи се у честитки премијерке Брнабић.

Честитајући митрополиту Порфирију, министар спољних послова Никола Селаковић истакао је да ће његова улога бити веома важна и у годинама у којима ће Србија настојати да учврсти своје место у породици европских народа.

Сазнање да сте као Митрополит загебачко-љубљански и у свим пређашњим Вашим службовањима, изазивали велико поштовање међу верницима, дају ми за право да очекујем да ћете и на трону Светог Саве снажно сведочити о православљу, како у Србији, тако и у целом свету, доприносећу јачању братске и пријатељске љубави међу народима, напомиње се у честитки шефа српске дипломатије.

"Ваше мудре речи и дела водиће православни српски род путем љубави и заједништва, дајући му снагу да превазиђе све изазове времена у коме живимо".

Министар одбране Небојша Стефановић честитао је митрополиту загребачко-љубљанском Порфирију избор за 46. патријарха Српске православне цркве.

Стефановић је у честитики коју је објавио на свом Фејсбук профилу истакао да је посебно поносан на то што је Порфирије био епископ војни, а потом и координатор за сарадњу Српске православне цркве и Војске Србије. 

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић честитала је Његовој Светости новоизабраном архиепископу пећком, митрополиту београдско - карловачком и патријарху српском господину Порфирију у нади да ће дуговечно и успешно водити СПЦ на добробит нашег народа и читавог православног света.

Дубоко верујем да су наш народ и Црква добили мудрог поглавара у овим временима пуним изазова и искушења. Ваша посвећеност и духовна снага ме уверавају да ћете упркос тешким временима умети да сачувате нашу веру, вредности светосавља и јединствено српског народа. На многаја љета", додала је Гојковићева.

Министарка правде Маја Поповић упутила је честитку митрополиту Порфирију на избору за новог патријарха српског.

"Са великом радошћу Вам честитам на избору у трон првојерарха Српске православне цркве. Нека Вас драги господ молитвама Светога Саве, првог архиепископа српског и свих угодника божјег рода православног и српског подржи на узвишеној служби патријарха српског", наводи се у честитки министарке Поповић.

У честитки директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића истиче се да је српски народ у Порфирију добио истинског духовног оца, који ће га водити путем мира и љубави, међусобног уважавања и поштовања, у служби свеопштег добра и благостања.

Уверен сам да ћете са трона Светог Саве, мудрим речима, делима, разумевањем и благошћу испунити срца свих верника јеванђелском љубављу и милосрђем, додаје се у Петковићевој честитки.

И градоначелник Београда Зоран Радојичић честитао је митрополиту Порфирију избор за врховног поглавара Српске православне цркве.

"Искрено и од срца вам у име свих Београђана православне вере, као и у своје лично име, честитам што сте на данашњем заседању Светог архијерејског сабора изабрани за врховног поглавара СПЦ. Уверен сам да ће уз ваше духовно вођство наша света Црква у овим тешким временима за Србију наставити одлучно да корача путем светосавља и да ћемо, сабрани у вери, из бројних недаћа изаћи победнички и знатно снажнији", пише у честитки градоначелника.

Честитао је новом патријарху и заменик градоначелника Београда Горан Весић на свом Фејсбук налогу, истичући да га је та вест обрадовала.

Додик: Уверен сам да ћете бити мудар духовни вођа

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик честитао је митрополиту загребачко-љубљанском Порфирију на избору за патријарха српског, уз уверење да ће бити мудар и одговоран духовни вођа.

"Ваша светости, поводом избора на патријарашки трон желим да Вам пренесем искрене честитке и српског народа из Републике Српске и БиХ са жељом да наставите свој рад за добробит Српске православне цркве и њених верника", истакао је Додик.

Изразио је уверење да су СПЦ и православни верници добили достојног наследника блаженопочившег патријарха Иринеја који ће успешно предводити патријаршијски трон и православни српски народ.

И председница Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је митрополиту загребачко-љубљанском Порфирију са жељом чини да све што је у његовој моћи за добробит Цркве и народа", додајући да је уверена да су православни верници његовим избором добили достојног наследника блаженопочившег патријарха Иринеја.

"У своје лично име, име НСД и српског народа Црне Горе честитам Митрополиту загребачко-љубљанском Порфирију избор за 46. патријарха СПЦ", написао је на свом Твитер налогу председник Нове српске демократије Андрија Мандић.

"Такође, честитам и нашем вјерном народу што смо на чело наше Цркве добили достојног наследника својих претходника на трону Светог Саве", навео је, између осталог, Мандић. 

И градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић честитао је митрополиту Порфирију поводом избора за новог патријарха СПЦ, истакавши да је српском народу данас више него икада пре потребно да сачува јединство и саборност у овим изазовним временима.

Станивуковић је навео да је сигуран да ће патријарх Порфирије бити велики духовни ослонац српском народу у годинама које долазе.

И загребачки надбискуп, кардинал Јосип Бозанић честитао је досадашњем митрополиту загребачко-љубљанском Порфирију на избору за патријарха Српске православне цркве.

"С великом сам радошћу примио вест да Вас је Свети архијерејски аабор СПЦ на заседању данас, 18. фебруара 2021. изабрао за 46. патријарха Српске православне цркве. Ваша Светости, драги Субрате у Кристу Исусу нашем Спаситељу, срдачно Вам честитам високи избор за архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског. Као кршћанин и субрат у бискупству, очима вере у Вашем избору видим прст Божје провидности и знак Духа Светога", написао је кардинал Бозанић, преноси агенција Хина.

Истакао је и да му је у незаборавном сећању њихово екуменско ходочашће 12. јануара ове године, од загребачке катедрале до саборне цркве Преображења Господњега.

"Ваша Светости, нека Ваш избор за патријарха буде у првом реду благослов сестринској Српској православној цркви. Нека Дух Свети, који нас обнавља, отвори нове путове Божје љубави и милосрђа, новог разумевања и уважавања, прихватања и опраштања, како би се отвориле нове странице плодоносне сарадње у заједништву за добро поверених нам верника", написао је Бозанић Порфирију.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије