Читај ми!

Тихи херој на "крову Србије" – снимци какви се бележе једном у животу

Како изгледа рад на "крову Србије"? Бројне фотографије са Копаоника људи су видели или сами направили. За Бобана Курандића из Рашке, коме је радно место на Панчићевом врху, поглед са планине много је другачији у односу на већину.

Техничар контроле лета, радио-аматер, добровољац у уклањању касетних мина, борац за екологију, електроничар, фотограф... Списак Курандићевих интересовања прилично је дуг.

Фотографије и видео-снимак које је уступио РТС-у бележе се једном у животу. А ко може да се похвали да с "крова Србије" посматра Србију, али и Балкан 24 часа? Готово сваког дана.

"Где се год окренете, на све стране света, има неку посебну причу. И реткост је да се у тим тренуцима и временским интервалима, можда гости и нису горе присутни, ухвати тај детаљ", каже Курандић.

Оно што је са осталим радио-аматерима Рашке добровољно чинио током година, равно је подвигу.

Један је од ретких који су самостално контактирали с Међународном свемирском станицом а да је разговор трајао дуже од пет минута.

"Сваки би радио-аматер пожелео моју локацију са 2.017 метара где, са веома малим уређајима, можете да остварите контакт са готово читавом Европом", истиче Курандић.

Фотографисао је током свих годишњих доба. Структуре, али и природу коју, како каже, морамо очувати у Националном парку.

Идеја да се Курандићеве фотографије изложе дошла је спонтано.

"Фотографије тотално другачије од других"

Маја Пантовић, менаџер хотела "Хармонија", истиче да су његове фотографије тотално другачије од других, и да има специјално око за детаље и прелепу визију.

Сигурно је да ће у галерији "Хармоније" бити представљени и остали још неафирмисани уметници Рашке. А приче о Курандићу и људима из Рашке који су попут њега, тек смо започели.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи