Читај ми!

Зашто је обнова Дисове куће и даље мртво слово на папиру

Родну кућу песника Владислава Петковића Диса, у Заблаћу код Чачка, Влада Србије прогласила је културним добром – знаменитим местом које има историјски значај. Међутим, кућа није обновљена, а због нерешених имовинско-правних односа, део објекта је пред урушавањем.

Кућа у којој је рођен велики песник 1880. године налази се у центру Заблаћа. Породица Петковић наизменично је живела овде и у Чачку, а Дисов отац Димитрије кућу, која је била и механа, продао је 1895. године. Наследници тадашњих власника и данас користе већи део куће који је у добром стању.

Међутим, четрдестак квадрата дели више од десет власника и наследника. Због небриге простор је потпуно запуштен, а кров прети да се потпуно сруши. Да се уреди, покушавали су и неки мештани.

Међу њима и Раде Радмилац, мештанин Заблаћа, који живи близу Дисове куће. Каже да се споран део урушава, већ деценијама.

Раде Радмилац каже да је то "кућа страве и ужаса, а не Дисова". Испричао је да су се ове зиме срушила два реда црепа, па увече када се то догоди не знаш да ли је то земљотрес или шта се уопште дешава.

"Ми смо покушавали доста пута да то погурамо са мртве тачке и то све. Међутим, и даље то стоји на нули. Ја овом приликом апелујем и на све структуре, било да је то општинска, било републичка, на све грађане мога села да се сви укључимо, апелујем да склонимо, да направимо. Ово је ипак нека успомена која може да буде, а не да нам буде једно највеће ругло", рекао је Раде Радмилац.

Из месне заједнице поред обнове дела куће иницирали су да се читав комплекс уреди и направи спомен-соба посвећена великом песнику.

"Да ту кућу посећују ученици широм Србије, значи да се организују екскурзије и да добије  туристички карактер, а самим тим да се на тај начин и одужимо Владиславу Петковићу Дису. Остало је за сада мртво слово на папиру. Доста састанака, градско руководство је обећало да реши тај проблем да се са наследницима дође до договора о откупу, за сада још увек ништа није а давно је већ требало да то буде завршено", каже Миодраг Ерић из Савета МЗ Заблаће.

Решавају се имовинско-правни односи са наследницима

Владином одлуком из 2019. године да се Дисова кућа прогласи знаменитим местом утврђене су и мере заштите како на објекту тако и у околини.

Прва мера је реконструкција зграде на основу резултата архитектонских истраживања и аналогија са другим објектима истог типа. Из градске управе наводе да решавају имовинско-правне односе са наследницима куће.

Владан Милић, заменик градоначелника Чачка, рекао је да је инспекцијска служба излазила на терен и ставила забрану на даље коришћење и преправке на кући.

"Ми смо предали правобранилаштву поступак, има више власника, девет валсника се налази у другом поступку у Ужицу, чекамо резултате. Проблем је што власници не могу да се договоре у сарадњи са градом да ли би продали граду или би са градом заједно учестовали у санацији објекта", указао је Милић.

Колико ће инспекцијска решења убрзати почетак реконструкције дела Дисове куће, остаје да се види. Очигледно је да времена за реконструкцију објекта у оваквом стању, нема превише.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво