Читај ми!

Како вратити статус српском језику и ћирилици – шта предлаже професор Срето Танасић

Професор Срето Танасић читав радни век проучава савремени српски књижевни језик, прати и тумачи процесе и промене у њему. О каквим променама је реч сведочи књига "Тако сам говорио зарад сутра" која обједињује његове интервјуе у претходне две деценије.

Сви интервјуи које је професор Срето Танасић дао у Србији, Републици Српској, Црној Гори, Румунији и Бугарској говоре о српском језику и ћирилици на целокупном српском језичком и националном простору и о њиховом значају за национални и лични идентитет. Такође, сведочи се о настојању да се уреди језичка ситуација и то предлаже и јавности и држави.

"Више није уређиван него што јесте последњих деценија, али ипак је био у једној држави. Сада су настале нове државе, српски језик је изван Србије. У свим тим новим државама и статус српског језика је различит, а оно што је важно, нигде није у повољној ситуацији статус српског језика и писма", истиче професот Танасић.

Од доношења новог Устава прошло је више од деценије, а новог закона о српском језику и писму у службеној употреби још нема.

Пре две године са Министарством културе направљен је предлог закона, али се он није нашао у процедури за усвајање каже проф. Танасић подсећајући да за настале промене нису створени законски оквири на основу којих би се деловало.

"Да вратимо статус српском језику какав треба да има као национални језик, па онда нећемо говорити да ли је три или четири часа довољно српскога језика као националног језика у школи, да ли је заиста потребан српски језик и на факултетима, да ли је потребно да се изучава, не да се студира, а у складу са програмима појединих факултета", каже Танасић.

Осим доношења закона, потребно је да ми као друштво и као култура увидимо да су српски језик и писмо у центру и друштва и културе, као што је то код свих европских народа, са великим и малим језицима, закључује један од меродавних изучавалаца нашег језика, проф. Срето Танасић.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво