Читај ми!

Од данас жичаром за 15 минута од Брзећа до Малог Карамана на Копаонику

Из туристичког центра Брзеће до врха Копаоника од данас ће се стизати за петнаестак минута. Жичара са 74 гондоле, дуга 3.600 метара, може да превезе 1.600 скијаша на сат. Уз важеће ски-карте вожња ће бити бесплатна, а за панорамско разгледање карта ће коштати 600 динара за децу, 800 за пензионере и 1.000 динара за одрасле.

Жичара ће обогатити туристичку понуду Копаоника и покренути развој привреде, посебно на источним падинама, на подручју бруске општине.

У жичару, којом ће се од центра Брзеће до врха Мали Караман стизати за петнаестак минута, инвестирано је 27 милиона евра. Жичаре са 74 гондоле у овом тренутку може да превезе 1.600 особа на сат.

Иако је кабина предвиђена за смештај 10 путника, због епидемијских мера тај број ће бити преполовљен.

Жичара је дуга 3.741 метар, има две међустанице - Стругу и Белу Реку 2 и оно што је најважније,  домаћи којима је посао био поверен изградили су је пре рока, за само шест месеци.

Александра Стојаковић, директорка хотела "Јуниор", најстаријег туристичког објекта у овом центру, каже да је идеја гондоле у Брзећу стара скоро две деценије и да њено остварење представља ново поглавље туризма општине Брус и туристичког места Брзеће.

Иако се Брзеће налази на Копаонику, од 2017. године са престанком рада жичара Бела Река 1 и 2, били смо одсечени од саме планине, каже Стојаковићева.

"Са отварањем гондоле поново постајемо део планине и Скијалишта Србије, надамо се повећаном броју гостију у Брзећу што нас мотивише на пружање још боље услуге јер је ово знак да Брзеће тек треба да се развија како би постало једна од водећих дестинација Србије", рекла је Стојаковићева.

У Брзећу има 5.700 лежајева у двадесетак хотела и приватном власништву, а у изградњи је још 3.000 постеља. То је перспектива за угоститеље, али и становништво, пратеће делатности - трговину и пољопривреду.

"Очекивано је да развој туризма у Брзећу прати и повећање смештајних капацитета као и проширење већ постојећих делатности и формирање нових што ће, између осталог, допринети и отварању нових радних места и надамо се додатним инвестицијама у пратећу инфраструктуру", рекла је Стојаковићева.

Жичара ће свечано бити пуштена у рад у 12 часова, уз присуство високих државних званица. Међу првим путницима биће и председница Владе Ана Брнабић. 

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара