Читај ми!

Кров над главом за више од хиљаду избеглих

Упркос ковиду, кроз Регионални стамбени програм, кров над главном добило је више од хиљаду избегличких породица, од којих је више од 800 смештено у нове станове у више од 20 градова широм Србије. Кроз Регионални стамбени програм досад је збринуто више од 5.000 породица.

Са супругом и децом Тања Крајшник из Зенице је избегла 1992. године. Пола живота, каже, провели су по туђим кућима и под киријом. Они су једна од тридесет избегличких породица чије је стамбено питање решено.

"Како смо се скућили овом стану од педесет квадрата, и живот се променио у потпуности. После толико година избеглиштва и лутања све је кренуло на боље. Сада и кад одемо негде знамо где да се вратимо јер коначно имамо свој дом", наводи Тања Крајишник из Лознице.

Средствима Комесаријата за избеглице, а у сарадњи са донаторима и локалном самоуправом, само у Лозници до сада је збринуто 350 породица са простора Хрватске и Босне и Херцеговине.

"У најскорије време ће још 60 породица бити усељено у нове станове у згради која је већ направљена, и до краја година очекујемо завршетак изградње објекта у насељу Лагатор, где ће бити усељено још 30 нових породица", указује Марко Видић, заменик градоначелника Лознице.

Кроз Регионални стамбени програм до краја 2021. планирано је усељење у више од 600 новоизграђених станова.

Осим у Лозници, радови су у току на још 15 локација у Србији, а у десет градова за усељај станара чека се још само употребна дозвола.

У наредним данима, почеће и радови на изградњи станова у београдском насељу Овча, где ће кров над главом добити још 250 избегличких породица.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво