Читај ми!

Непредвидива ћуд Радуше, рудари уместо руде четири месеца ископавају земљу

Клизиште на површинском копу Прогорелица у Ибарским рудницима у Ушћу, које је пре четири месеца јаловиштем затрпало речицу, још није потпуно санирано. Рудари су уклонили огромну количину земље.

Клизиште је, за сада, под контролом, али јаловиште изнад корита реке још прети домаћинствима на обали Радуше и опстанку рудника. 

Уместо каменог угља, рудари Ибарских рудника у Тадењи код Ушћа, у три смене, већ трећи месец ископавају јаловину из корита Радуше.

"Ископали смо око 120.000 тона јаловине, остало је још 30 да бисмо довели у првобитно стање. Реку смо пропустили, она отиче", каже Иван Јефтовић, пословођа рудника Прогорелица.

Земљу из реке уклањају и ручно и машинама, али вода се и даље цеди, а земља клизи.

"Стало се са откривком угља на површинском копу. Ова санација нас је зауставила у неком просперитету", каже рудар Александар Алексић.

У приправности су, већ трећи месец, и рудари и Предраг Кошанин чије се домаћинство налази тик уз реку. Рођен је ту и најбоље познаје природу Радуше.

"Ако падне 50 литара кише на квадратни метар ја сам тотално угрожен. Ја не страхујем од  клизишта, ја страхујем од реке", каже Кошанин.

Клизиште у Тадењу је претња и руднику каменог угља. Каскаде површинског копа избрисало је као гумицом.

"Мени је рудник све, трудимо се колико можемо да помогнемо", каже Зоран, рудар.

У Ибарским рудницима, који послују у склопу "Ресавице" ради око четиристо рудара. Резерве угља на копу Прогорелица гарантују им посао у наредних десет година.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво