Читај ми!

Полиција пооштрава контролу, папрене казне ако возите са истеклим налепницама

Припадници Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова, у наредном периоду, појачаће активности ради откривања прекршаја управљања возилом након истека рока важења регистрационе налепнице.

За откривање и документовање прекршаја користиће се и камере за видео-надзор саобраћаја у градовима, на ауто-путевима и граничним прелазима, као и нове камере на патролним возилима, наводи се у саопштењу МУП-а.

Из Министарства унутрашњих послова подсећају грађане да након 60 дана од дана истека важења регистрационе налепнице није могуће извршити њено продужење са истом регистарском ознаком, већ је неопходно вратити регистарске таблице и поднети захтев за издавање нове саобраћајне дозволе и регистарских таблица, што знатно увећава трошкове продужетка регистрације.

Полицијски службеник који у саобраћају затекне возача који управља возилом коме је истекао рок важења регистрационе налепнице, издаће возачу прекршајни налог, а возило ће искључити из саобраћаја и од возача ће одузети регистарске таблице.

У саопштењу се истиче да је Законом о безбедности саобраћаја на путевима прописано да моторно и прикључно возило не сме да учествује у саобраћају на путу након истека рока важења регистрационе налепнице.

Посебно се наглашава да је власник односно корисник регистрованог возила, који у року од 60 дана од дана истека важења регистрационе налепнице не поднесе захтев за издавање нове регистрационе налепнице, дужан да врати регистарске таблице ономе ко их је издао, чак и када такво возило не користи у саобраћају.

Казне за физичка лица до 20.000, за правна до 600.000 динара

За власнике, односно кориснике возила који не врате регистарске таблице у року од 60 дана од дана истека важења регистрационе налепнице, Законом о безбедности саобраћаја на путевима је прописана новчана казна у износу од 10.000 до 20.000 динара, уколико је власник, односно корисник физичко лице.

Новчана казна у фиксном износу од 20.000 динара предвиђена је уколико је власник, односно корисник предузетник и новчана казна од 50.000 до 600.000 динара уколико је власник, односно корисник правно лице.

У саопштењу МУП-а се наглашава да у случају саобраћајне незгоде коју изазове возач возила коме је истекао рок важења регистрационе налепнице, односно рок полисе осигурања, штету надокнађује Удружење осигуравача Србије, али се након тога, регресни захтев у висини исплаћеног износа накнаде штете, камате, судских и других трошкова, остварује од власника возила, без обзира на то ко је управљао возилом у незгоди.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво