Читај ми!

Како изгледа професор по мери ученика и са којим проблемима се сусреће

Професорка Ива Суботић Красојевић, добитница награде "Најбољи едукатори Србије" Удружења "Живојин Мишић" каже за РТС да се професори у Србији суочавају са сталним реформама које се изводе, али никако да се изведу до краја.

Професорка историје уметности у школи за машинство и уметничке занате "Техноарт" у Београду Ива Суботић Красојевић каже да је данас, као и увек, најважније односити се према деци као према зрелим оисобама и направити од њих људе који ће критички промишљати о свету и у њему се сналазити са знањем које им школа пружа.

"Професор по мери ученика јесте онај који им дозвољава да развијају своју радозналост и креативност, онај ко неће строго својим ауторитетом уливати знања, па испитивати који садржај могу да репродукују, већ неко ко се прилагођава њиховим потребама и потребама савременог света", објашњава професорка Суботић Красојевић.

Истиче да су изазови са којима се професори данас суочавају велики и многобројни.

"Од сталних реформи које се изводе, али никако да се изведу до краја, до тога да су те реформе у самој учионици заправо невидљиве", истиче професорка Суботић Красојевић.

Каже да су оне наставницима можда сувише апстрактне и нису суштинске већ формалне.

"Брзе су промене и друштва и технологије и ученичких интересовања, па ту постоји јаз. Јако је важно разумети ђаке и њихове тренутне потребе и прилагодити се са пуно ентузијазма и љубави", наглашава професорка Суботић Красојевић.

Каже да су се и за време пандемије коронавируса најбоље снашли наставници који су могли да се прилагоде.

"Промене и иновативност јесу нешто што се индивидуално спроводи и што полази од наставника самог, његове одговорности и спремности да ради свој посао пуном снагом", истиче професорка Ива Суботић Красојевић.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво