Читај ми!

Амбасада Израела: Реч Холокауст је уз нас сваког дана

У Израелу је реч Холокауст нешто што је уз нас сваког дана у години а не само данас када се обележава званичним церемонијама. Јасно је да је ово за нас веома важан дан, за многе је ово дан жалости, туговања због изгубљених чланова породице и читавих јеврејских заједница широм различитих земаља, изјавила је заменица амбасадора Израела у Србији Мајан Бен Тура.

Гостујући у Јутарњем програму Њена Екселенција Бен Тура рекла је да је у том смислу то један веома личан дан али у исто време дан када треба да размислимо о ономе што се десило јер смо тек после неког времена схватили размере свега тога што се десило.

"Ово је такође и дан када треба да размислимо о томе шта можемо да научимо из тога што се десило и како да кренемо даље да то превазиђемо. У Израелу смо пре две године тај дан назвали Даном холокауста и хероизма", каже заменица амбасадора Израела у Србији.

Према њеним речима до тога је дошло после више година борбе са овим питањем у друштву и после схватања да постоје и други аспекти тог догађаја које желе да осветле. 

"Можда би било занимљиво људима да знају да се начин на ком се о холокаусту говорило у друштвеном контексту у Израелу сада променио. У почетку је то било нешто чега су се многи преживели стидели, нису о томе разговарали и људима је било тешко да сазнају шта се заправо десило. Није се формално изучавало у школама. Годинама су људи почели да се отварају и да се другачије баве овом темом на неки отворенији начин. Зато сматрам да је ово веома важан дан, нарочито дан који нас подсећа да се информишемо и да учимо из прошлости", истиче Њена Екселенција Мајан Бен Тура. 

Додаје да се у Израелу овај обележава у априлу у време устанка у варшавском гету. Када није време коронавируса обележава се званичним церемонијама, обележава се минут ћутања у помену жртвама, чују се сирене. 

Тог дана је у Израелу све затворено, ресторани, кафићи, биоскопи. Они који остају код куће не гледају редовне телевизијске програме јер су медији посвећени том дану, у школама деца организују приредбе. Све званичне институције обележавају овај дан. 

"Била сам изненађена да се у Србији овај дан такође обележава и то не само у Београду већ и у Крагујевцу, Новом Саду. Видимо да је људима овде то веома важно и зато могу само да похвалим Србију", наглашава Бен Тура. 

"Само небо је граница у сарадњи Србије и Израела"

Њена Екселенција поручује да је осетила да постоји осећање заједничке патње народа Србије и Израела и драго јој је што може да каже да то није једина тачка везе која нас спаја. 

"Не само тај ужас који нас је задесио у историји. Сматрам да су сва врата отворена и да нам је само небо граница када је реч о сарадњи коју можемо остварити. Лично могу да кажем да је највеће задовољство дипломате када ради у пријатељски настројеној земљи где су односи добри", истиче заменица амбасадора Израела.

Према њеним речима постоји одлична сарадња две земље било да је реч о помагању у локалним старт-ап комапнијама, предавањима, универзитетима, све више туриста долази из Израела.

Ту је и културна активност, било да је реч о филмовима, плесу, књижевности. 

"Ове године обележавамо 30 година дипломатских односа Израела и Србије и надам се да ћемо моћи да обележимо на посебан начин", наглашава заменица амбасадора.

"Важно овај дан приближити младим генерацијама" 

У циљу заједничког сећања, амбасада Израела и Радио-телевизија Србије већ пет година сарађују тако што се на данашњи дан, на програму РТС емитују филмови са тематиком Холокауста. Вечерас ће бити приказан филм "Пролеће 1941". 

"Важно је да се овај дан приближи младим генерацијама. Могу себи да дозволим да говорим у име млађе генерације. Ускоро више неће бити преживелих који ће моћи да испричају своју причу о холокаусту. Мислим да је порицање холокауста глобална појава и не треба то олакако узимати нарочито када знамо шта се десило и колико је то било мрачно поглавље у историји", каже Бен Тура.

Додаје да је имала срећу као дете да један од преживелих посети њену школу и разговара о холокаусту. 

Према њеним речима није сигурна да ће деца у будућности имати ту привилегију. 

На инстраграму се прошле годне појавила једна прича о преживелој жени из холокауста и идеја је била да се та прича приближи млађим генерацијама.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво