Читај ми!

Комеморација поводом смрти Предрага Марића

У Скупштини града Београда одржана је комеморација поводом смрти начелника Сектора за ванредне ситуације и помоћника министра унутрашњих послова Предрага Марића.

Заменик начелника Сектора за ванредне ситуације Бобан Стевановић рекао је да је Предраг Марић био лидер, визионар, стрпљиви и упорни руководилац који је пленио енергијом и личним примером показивао да нема непремостивих препрека.

"Његова су врата била сваком отворена и доступна. Помагао је колико је могао, имао је разумевања за наша хтења, усмеравао је нашу пажњу. Научио нас је да трпимо и да будемо стрпљиви. Уживали смо у његовим метафорама и лаконски изреченим животним истинама. Научио нас је да поштујемо људе. Научио нас је да праштамо. Таквом човеку сам био заменик. Њему замене нема. Нека му је вечна слава и хвала", истакао је Бобан Стевановић, саопштио је МУП.

"За вас и мене не постоји дан и ноћ, временска разлика, говорио је Марић, морате бити стално доступни, тамо где је најтеже, са својим људима, на челу колоне. То су били његови захтеви и очекивања, то је постао неписани кодекс понашања његових сарадника, тада и касније", поручио је Стевановић.

Говорећи о времену које су заједно провели радећи, он је казао да је било много тешких тренутака током претходних 20-ак година, што пожара, земљотреса, поплава, снежних олуја, али да је најтежи дан био јучерашњи, јер су он и његове колеге остале, како је навео, без светионика, вође, пријатеља и друга.

Биће упамћен по храбрости и способности да најтеже тренутке прикаже једноставним 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је да нема речи којом може да се опише колика празнина остаје иза Предрага Марића, човека о коме су сви који су га познавали, искрено волели, који су га поштовали и који су са њим поштовање изградили и заслужили, говорили као о честитом и храбром човеку.

Његова способност да у најтежим тренуцима, када свако људско биће и систем престану да буду рационални и доносе исправне и мирне одлуке, он је деловао мирно, самопоуздано, сигуран да ће на крају све бити добро", рекао је министар.

Према његовим речима, Предраг Марић биће упамћен по храбрости и способности да најтеже тренутке прикаже једноставним, као да немате чега да се плашите, а свуда око вас су страх, немир и зебња.

"Свакоме од нас, без обзира да ли смо га познавали или нисмо, да ли смо га само видели на малим екранима или смо имали прилику да будемо уз њега и са њим, уливао је самопоуздање, уверење да ћемо на крају ипак победити, зато што смо ми Србија и зато што не можемо да изгубимо борбу ма колико стихија била моћна, ужасна, велика, јер људска вредноћа, упорност, доброта на крају ипак морају да победе", рекао је Вулин.

Према његовим речима, о човеку смрт говори колико и његов живот, а уз Марића су до последњег тренутка били сви људи са којима је радио, спремни да учине баш све да се усправи и да се мирним гласом јави и каже да је све уреду.

"Сви људи са којима је радио хтели су да помогну. Нудили су себе, своја знања, били корисни, желели да буду ту. Јављали су се лекари из других држава које је негде окрзнуо својим присуством и својим временом. Јављали су се баш сви са којима је радио од почетка каријере до последњег дана. То говори о човеку више него што би он сам могао о себи да каже, више него што би могло да се нареди или што би могло да се напише", истакао је Вулин и додао да ће Предраг Марић свима недостајати.

"Једноставно људска чињеница и људска истина је да ће нам недостајати. Требаће нам времена да схватимо да она нестварна мирноћа више не станује овде", рекао је Вулин и додао да породици остаје понос на човека чији живот вреди да се запамти и да се запише. 

Узор у професионалном, али првенствено људском смислу 

Вршилац дужности помоћника начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић истакао је да је Предраг Марић био узор у професионалном, али првенствено људском смислу.

"Он ауторитет није градио на неким формалним основама, већ на доброти, енергији, знању. Никада се за све ове године незгодним тоном није обратио никоме, а камоли неприкладном речју", рекао је Чаушић и додао да је он био човек који је многима помогао, а никада ништа није тражио заузврат.

Чаушић је у име свих припадника Сектора за ванредне ситуације поручио Марићевој породици да неће остати сами и да ће припадници СВС увек бити ту уз њих, бар као зрно да попуне огромну празнину која је остала иза његовог одласка.

"Трудићемо се да унапређујемо и да радимо вредно да би ова служба, којој је Марић дао више од пола свога живота, напредовала и била боља", навео је Чаушић.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво