Читај ми!

Пуштено у рад биогасно постројење у Новом Милошеву

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић је у Новом Милошеву пустила у рад "Pepo Energy" постројење које ће производити струју из обновљивих извора енергије.

Постројење "Pepo Energy" користи био-масу као главну сировину за производњу био-гаса који генерише електричну и топлотну енергију.

Једноставније речено, месо бундеве и житни остаци складиште се у силосе и касније претварају у електричну енергију уз помоћ генератора.

"Ово је за Србију важно, јер поред 28 електрана на био-гас имамо још једну и важно је да 73 градимо данас у Србији. И да ћемо са око 100 мегавата капацитета, који ће бити инсталисани у наредних годину или две у електранама на био-гас у Србији, бити земља која ће имати када говоримо о енергији из електрана на био-гас више него Словенија, Хрватска и Црна Гора заједно", рекла је Зорана Михајловић. 

Михајловићева је рекла да је у постројење уложено пет милиона евра, као и да ће захваљујући томе тридесет људи имати посао.

"Ово је порука коју Влада Србије и Покрајинска влада шаљу када је реч о обновљивим изворима енергије. Ова инвестиција показује у ком смеру ћемо ићи, и то много брже него у претходном периоду", нагласила је Михајловићева.

Истиче да много тога мора да се мења у Србји у 2021. у области енергетике.

Захвалила је свим инвеститорима који улажу у област обновљивих извора енергије пошто то значи, како каже, да верују у нашу државу и енергетску политику.

"Климатски неутрални развој је једини развој који може Србију да доведе на много више стопе развоја БДП-а и ми то хоћемо да постигнемо у наредним годинама", поручила је министарка.

Истакла је да ће зато ова година у ресору енергетике бити обележена доношењем нових закона, стратегија и акционих планова.

Михајловићева је рекла да ће Србија добити и нови Закон о обновљивим изворима енергије, који ће омогућити да део наше енергетске безбедности имамо и из обновљивих извора.

Додаје да су се биогасне електране показале као електране које ће обезбедити поуздану енергију, то јест да су поузданије од соларних или електрана на ветар.

"Биогасне електране дају 3,5 пута више енергије него соларне", напоменула је министарка и додала да енергетика и екологија морају да иду заједно.

"Оне су сада другарице и сестре и не могу да буду другачије посматране. Све ће бити усмерено ка зеленој енергији и климатски одрживом развоју", поручила је Михајловићева.

Компанија "Pepo Energy", која је заједнички подухват швајцарске енергетске МЕТ групе и локалне компаније "Arhar Teh", изградила је у Новом Милошеву 100 одсто еколошко постројење за производњу енергије капацитета 1,2 МW.

То еколошко постројење изграђено је за осам месеци, упркос пандемији ковида 19, и у изградњи је учествовало више од 150 радника различитих специјалности.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво