Читај ми!

Брнабић: Мора се убрзано радити на дигитализацији здравственог система

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је, председавајући првој седници Координационог тела за дигитализацију у здравственом систему Републике Србије, да се убрзано мора радити на дигитализацији и унапређењу здравственог система, који је препознат као један од најкомплекснијих и најважнијих система.

Председница Владе истакла је да ће задатак овог тела у наредном периоду бити унапређење здравственог система, како би се постигла већа, ефикасност, повезаност и већи квалитет здравствене заштите грађана, обезбедила боља контрола трошкова и постигао боље повезан здравствени систем, укључујући и државни и приватни сектор, наведено је у саопштењу Владине Канцеларије за сарадњу с медијима. 

На седници је најављено увођење и повезивање модерних информационих система у здравству, који ће обезбедити размену свих релевантних података.

Грађанима ће бити омогућено да имају јединствени електронски здравствени картон у којем ће се налазити сви релевантни подаци из свих здравствених установа, доступни грађанима и њиховим лекарима у сваком тренутку.

На овај начин, како је објашњено, уштедеће се време и трошкови, а лекарима и медицинским радницима омогућити више времена да се посвете лечењу пацијената.

Наводећи пример система е-Рецепт, који се већ увелико примењује, као и Chatbot система Covid 19 Инфо Србија, којим су грађани до сада разменили преко седам милиона порука, премијерка је најавила увођење и других дигиталних система који су у припреми, као што су: телефонска консултација пацијената и лекара, е-Боловање и е-Пријава смрти.

Премијерка је најавила да ће увођењем система Е-упут почетком марта, стари систем папирних упута за пацијенте у потпуности бити искључен из употребе.

На седници је најављено да ће ово тело, којим председава премијерка Брнабић, а чији је потпредседник министар здравља Златибор Лончар, одржавати редовне састанке, а стручну помоћ ће му пружати Канцеларија Владе Србије за информационе технологије и е-Управа, као и све релевантне институције и пословне асоцијације.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво